Artikel: Vikingar! (Simple Swedish Podcast #32)

Vikingar är något som många tycker är intressant. Vikingatiden varade i ungefär 300 år och det är fullt med intressanta händelser, myter och personer. Här är en artikel om vikingarna skriven på lätt svenska. Ljudinspelningen hittar du längst ner, och även på Spotify, iTunes, och PodBean-appen!

Vikings is something many find interesting. The Viking Age lasted for about 300 years, and it’s full of interesting events, myths and persons. Here’s an article written in easy Swedish about the vikings. You can find the audio at the bottom of the page, and also on Spotify, iTunes and the PodBean app!

Artikel:

Vikingarna är väldigt kända i världen. På senare år har de blivit ännu mer populära tack vare serier som till exempel Vikings på Netflix. Visste du förresten att svenska vikingar grundade det första ryska riket? Eller att vikingar kom till Amerika före Columbus?

Vikingatiden varade i ungefär 300 år. Från slutet av 700-talet till runt år 1100. På den tiden existerade inte länderna Sverige, Norge och Danmark, det fanns i stället många mindre riken. Jag kommer ändå att prata om “svenska”, “norska” och “danska” vikingar. Jag menar då folken som bodde i det som är Sverige, Norge och Danmark nu. Det var därifrån vikingarna kom.

Under 700-talet blev folk i Skandinavien bättre på att bygga skepp. De kunde börja segla långt bort på havet. Därför kunde de också börja attackera och plundra städer och byar på andra platser. Det var nu man började prata om så kallade vikingar. Vikingarna tog sig runt hela Europa, och några åkte till och med ända till Amerika! Alla skandinaver var inte vikingar. Många stannade hemma och levde som bönder, och andra var affärsmän som reste för att handla med andra länder. Men de kan vi prata om en annan dag!

De danska och norska vikingarna reste mest västerut. Det var de som attackerade och plundrade västra Europa. Därför är de mer kända än de svenska vikingarna. De svenska vikingarna reste söderut och österut, till det som idag är Tyskland och Polen, och via floderna långt in i Ryssland, och ner till Ukraina och ända till Turkiet och Grekland, det som då var det Byzantiska Riket.

Click here if you are interested in supporting me on Patreon and get access to the full article and all articles/podcast transcripts together with translations/explanations of the words in bold!

1 thought on “Artikel: Vikingar! (Simple Swedish Podcast #32)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *