Hej! Den här artikeln handlar om hur vi firar påsk i Sverige. Ljud finns som vanligt både här och på Spotify och iTunes. Våra traditioner i Sverige liknar de i andra länder, men det kanske finns något som är lite unikt också.

Hi! This article is about how we celebrate Easter in Sweden. Audio can as usual be found both here and on Spotify and iTuens. Our traditions in Sweden are similar to those in other countries, but there might be something a bit unique as well.

 

I Sverige har vi firat påsk sedan tiden då Sverige blev kristet. Det var på 1000-talet. Nu för tiden består våra traditioner av en blandning av gamla och nya, och av kristna och hedniska.

Ordet påsk kommer ifrån det hebreiska ordet pesach. Det är namnet på den judiska påsken. Det var under den högtiden som Jesus red in i Jerusalem. Folk la palmblad på marken framför Jesus, och därför kallas den dagen för palmsöndagen.

Palmsöndagen är den första dagen i den så kallade stilla veckan. Stilla veckan är den sista veckan då folk brukade fasta. Att fasta betyder att man inte äter. Fredagen den här veckan kallas för långfredagen. Det var då Jesus blev korsfäst. Stilla veckan slutar på lördagen, som kallas påskafton.

På söndagen kom Jesus tillbaka till livet, han återuppstod, och den dagen firas därför som påskdagen. Måndagen efter kallas för annandag påsk. I Sverige är både långfredagen och annandag påsk helgdagar.

Hur vi firar påsk i Sverige har också blivit påverkat av folktro. Förr i tiden trodde man att häxor åkte till en plats som heter Blåkulla natten till långfredagen. Där träffade de djävulen och festade hela natten.

Vilka traditioner har vi idag? Det är förstås fortfarande en viktig helg för kyrkan, även om Sverige nu för tiden är väldigt sekulärt.

En tradition som kommer från tron på häxorna är att barn brukar klä ut sig till så kallade påskkärringar. Kläderna liknar en gammal dams kläder från förr, och de har röda kinder och fräknar. De går runt till grannarna och önskar dem glad påsk, och får förhoppningsvis lite godis.

..click here if you’re interested in supporting this project and receive the full article, as well as all other transcripts and articles from the weekly podcast!

All the words and expressions in bold are translated in the PDF documents.

 

Ägg fyllda med godis är vanligt under påsken