Easy article – Min resa till Island

Jökullsarlon

Island har alltid varit en plats jag har velat åka till, men av någon anledning har jag aldrig åkt dit. Men när jag och min bror Niklas planerade var vi skulle åka med vår mamma, då insåg vi att Island är perfekt. Hon är från Norge, älskar berg, hav och natur, och vi vet att hon länge har velat se Island.

Vi bokade flyg till Reykjavik med avresa i slutet av Juni, men bestämde oss för att inte boka boende i förväg. Bara för första natten bokade jag en lägenhet på AirBnB. Planen var att hyra tält och bil, och roadtrippa runt ön. På det sättet kan vi vara spontana och ta varje dag som den kommer.

Dagen innan avresa packade vi väskorna. Jag brukar mest resa till varma destinationer, men för Island måste man packa bra och varma kläder eftersom det är ganska kallt, också på sommaren. På nätterna kan det bli under 10 grader.

Vi flög med SAS och det var en bra upplevelse. Jag hade bokat frukost på planet. Vi landade i Reykjavik på eftermiddagen och det första vi gjorde var att hämta vår hyrbil. Sen körde vi till Reykjavik och checkade in på vår AirBnB.

Första dagen gick vi runt lite i Reykjavik. Det häftigaste tyckte jag var kyrkan, Hallgrímskirkja. Den byggdes år 1945 (nittonhundrafyrtiofem) och designen hämtar inspiration från öns speciella stenformationer.


Hallgrímskirkja

Andra dagen åkte vi till en plats som jag hade sett fram emot att se väldigt mycket – platsen där man kan få se en gejser! Det finns en stor gejser – Geysir. Den är inte längre är aktiv. Det finns också en mindre som får utbrott ungefär var tionde minut. Det var väldigt häftigt att se vattnet spruta upp ur marken!

Reynisfjara Beach

Den tredje dagen åkte vi till en av dom häftigaste platserna jag varit på – Reynisfjara Beach. Det är en svart strand omgiven av otroliga stenformationer. Det är också en av platserna som Game of Thrones spelades in på – Eastwatch by the Sea. Jag kan förstå varför. Det var mycket dimma när vi var där, vilket gjorde det ännu häftigare.


Den fjärde dagen hade vi bokat en kajaktur i en glaciär! Att upptäcka en glaciär var något jag absolut inte ville missa, och några dagar innan hade vi träffat några spanska turister som berättade om denna turen. Vi googlade lite och bestämde oss för att göra den. Och det blev definitivt en höjdpunkt på resan! En guidad tur med kajak i en lagun på en glaciär. Vi fick till och med gå in i en grotta i ett isberg!

Sedan spenderade vi natten i en by som heter Höfn. Vi hade tur, årets största fest var just den helgen! Det var en vacker dag och hela byn var ute. Det fanns både öltält och live-musik. Vår mamma gick och la sig tidigt, men jag och min bror ville se hur människor på island festar. Vi stannade uppe och träffade många intressanta människor. Vi var glada att vi fick lite insikt i den lokala kulturen.

Efter det åkte vi tillbaka till Reykjavik och vår sista dag tog vi det lugnt. Vi gick ut och åt middag som avslutning på resan. En av dom bästa resorna jag har gjort, och riktigt härligt att få göra den med min bror och min mamma!

7 thoughts on “Easy article – Min resa till Island”

 1. I’ve started to learn Swedish as my best friend is from Sweden, and I got to discover a bit of the traditions, the ways, and so on.
  I really liked it and challenged myself to learn this language.

  I’m discovering little by little this website and the podcasts. They are all understandable and really helping me. The various tv shows are quite difficult to grasp and understand what’s being said. But It’s a pleasure to listen to the podcasts and to read the articles.

  Thank you, I am very grateful.

  1. Hej! Tack för din kommentar! Jag är glad att du gillar materialet här på min hemsida:) Lycka till med lärandet!

 2. hej hej, Fredrick! Tack så mycket för dina podcasts. Hur ser du att resa till Island och göra denna typ av resa med en bebis (två år)?

  1. Hej! Jag vet tyvärr inte mycket om hur det är att resa med bebisar (eller små barn, jag vet inte om man fortfarande räknas som ‘bebis’ vid två års ålder 🙂 . Jag tror inte jag är rätt person att fråga 😀 Men det är ju ett modernt land och det finns rum, stugor och campingar på de flesta ställen, i alla fall där vi var.

 3. Hej Fredrik, tack för podden och transkriptionen. Jag ville ställa en fråga; Varför säger du ”Island har alltid varit en plats jag har velat åka till” varför inte ”Island hade alltid varit en plats jag ville åka till”? Alltså på engelska säger man till exempel ”Iceland had always been a place I wanted to go to” eller hur?

  1. Hej Sara! Ja det är en bra fråga! Grammatiskt sett så är det mer korrekt att säga “Island hade alltid varit..” eftersom jag egentligen pratar om hur jag kände innan jag åkte dit, och det hade såklart varit rätt att säga så också. Jag har tyvärr inget bra svar på det! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *