Simple Swedish Podcast #36 – Naturen

  • by
Camino de Santiago -16

I det här avsnittet pratar jag om naturen. Mitt eget förhållande med naturen, vad jag gillar med naturen och vad jag gör för att hjälpa till med att bevara den. Glöm inte att du också kan lyssna på alla avsnitt på Spotify, iTunes och PodBean-appen, och att alla patrons får tillgång till kompletta PDF-transkript för hela avsnittet tillsammans med övningsfrågor och förklaringar på ord och utryck!

Här är några talspråksvarianter som jag använder i transkriptet. Använd inte dessa varianter om du inte specifikt vill efterlikna talspråk.

Here are a few spoken language variants that I use in the transcript. Do not use these variants if you don’t specifically want to simulate spoken language.

Talför (att)senahsånanånnånstansdomvårannånting
Skriftdärför attsedanjasådananågonnågonstansde/demvårnågonting

Transkript (halva) :

Hallå hallå, ni lyssnar på Simple Swedish Podcast, och jag heter Fredrik. Idag tänkte jag prata om naturen. För det har alltid varit viktigt för mig, och jag har alltid varit fascinerad av djur och natur. Men först så tänkte jag bara berätta lite hur ni kan använda den här podden, och speciellt för er som är patrons, för då får ni ju hela transkript för varje avsnitt som inkluderar övningsfrågor och förklaringar på ord och uttryck, och så vidare.

Så, det bästa, skulle jag säga, är att först lyssna på hela avsnittet, försök förstå så bra som möjligt, kanske lyssna två gånger och försöka svara på övningsfrågorna bara genom att lyssna. Och sen, sen så läser ni transkriptet, försöker förstå hela transkriptet, översätter alla ord som ni inte förstår. Och, när ni förstår hela transkriptet, då lyssnar ni igen. Och nu kommer ni att förstå det mesta som jag säger. Och det är ett väldigt effektivt sätt att öva hörförståelse på, och att lära sig nya ord.

Och, om ni är intresserade av att få transkripten i PDF-format för alla avsnitt så kan ni bli patrons. Gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, och där hittar ni länkar till min Patreon-sida. Och ni hittar också massa andra saker som till exempel mitt YouTube-konto, min Facebook-sida, och så vidare.

Ja, så idag tänkte jag prata om naturen. För, jag har alltid gillat naturen, både att vara i naturen och att läsa om djur och natur och, ja, biologi. Jag har alltid älskat naturfilm, när jag var liten så var mitt favoritprogram ett program som hette Mitt i Naturen. Ah, så att..och fortfarande så tycker jag att det är väldigt väldigt fascinerande att titta på naturfilm. Man får en inblick i, ah i ställen och varelser, livsformer som man inte ser annars. Till exempel att man tittar på en dokumentär om havet och man får se fiskar och andra djur som lever nere under vattnet som man annars inte kan se.

Och det tycker jag är väldigt väldigt fascinerande, för det finns så många olika livsformer. Det finns liksom tusentals tusentals och..och alla är olika och alla har sina egna små egenheter. Det finns så mycket konstiga djur och konstiga livsformer. Så ah, jag tycker det är väldigt väldigt fascinerande.

Och jag gillar också att vara i naturen. Jag tycker att det känns väldigt avslappande. Man känner sig inte lika stressad. Speciellt om man kanske stänger av sin telefon, och man har inte med sig, liksom, dator och såna saker, utan man bara är i naturen. Ah, så det tycker jag verkligen att alla måste uppleva.

Tyvärr så tror jag att många kanske aldrig upplever det, men jag tror att det är viktigt. Jag tycker att alla borde verkligen testa att..ah att ge sig ut en vandring till exempel. Jag gjorde till exempel en vandring 2016, Camino de Santiago..fan det kanske jag ska göra ett avsnitt om nån gång. Men, ah, det är inte bara natur, men man går också igenom mycket natur, och jag bestämde mig för att inte använda internet på hela den vandringen, och det tog 37 (trettiosju) dagar.

Så, ah, och det är riktigt härligt. Alltså man blir mycket mer fokuserad på nuet, så, ah, man blir mer närvarande. Och..ah, så det tycker jag är väldigt skönt med naturen, och det är också..men det kan också vara väldigt vackert. Till exempel om man står uppe på ett berg och tittar ut över havet eller över skogen eller..ah det kan vara väldigt vackert.

Det finns såklart vissa nackdelar också med att vara i naturen, till exempel..ah det finns ju liv överallt, och bland annat insekter och..till exempel myggor. Myggor är ju en av dom mest störande och jobbiga livsformerna på den här planeten. Så, ah, det finns det ju alltid..beroende på var man är nånstans så finns det ju..men det finns oftast myggor i naturen.

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

..for the whole transcript together with practice questions and translations of words and expressions, click here!

Utsikt över Öjesjön i Dalarna, där min familjs sommarstuga ligger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *