Simple Swedish Podcast #37 – Drömmar

  • by

Hej! Idag är temat drömmar, vilket är något som alltid har fascinerat mig. Jag pratar lite om vad drömmar kan betyda, om så kallade klardrömmar – drömmar där du vet att du drömmer, och om hur man kan bli bättre på att komma ihåg sina drömmar. Du kan även lyssna på avsnittet på Spotify, iTunes och PodBean-appen!

Hi! Today the theme is dreams, which is something that always fascinated me. I’m talking a bit about what dreams can mean, about so called lucid dreams – dreams where you know you’re dreaming, and about how to get better at remembering dreams. You can also listen to the episode on Spotify, iTunes and on the PodBean app!

Följande talspråksvarianter som används i transkriptet. Använd inte dessa varianter i text om du inte specifikt vill efterlikna talspråk.

Tal:nånahdombasennåtnåntingsånt
Skrift:någonjade, dembarasedannågotnågontingsådant

Transkript:

Hallå hallå, du lyssnar på Simple Swedish Podcast. Jag heter Fredrik, och idag tänkte jag prata om drömmar, för det är något som alltid har fascinerat mig, jag tycker det är väldigt intressant. Och.. Ja, först så vill jag som vanligt tacka tre stycken nya patrons. Det är Rachel Kesselring, Sylwia Leśkiewicz och Timmy S. Så tusen tusen tack till er!

Och om det finns nån annan som känner för att stödja det här projektet, den här podden..och då får ni då också tillgång till PDF-transkript på hela avsnittet tillsammans med övningsfrågor och förklaringar på ord och uttryck. Jag tycker själv att det är ett bra studiematerial. Så, om du vill stödja mig så kan du gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, och där kan du hitta länkar till min Patreon-sida. Du kan hitta massa andra saker också, som artiklar och andra länkar, som min YouTube-kanal, och så vidare. Så, swedishlinguist.com, kolla in den.

Och, ja, idag ska jag prata om drömmar, och det finns ju många olika sorters drömmar, det finns bra, härliga drömmar, och det finns mardrömmar. Det finns också några teman som är väldigt vanliga bland alla människor, alla kulturer, till exempel att man faller. Eller, att man blir jagad, och om man blir jagad i en dröm, då brukar det också vara svårt att röra sig, alltså att ta sig fram. Så om man försöker springa så kanske det känns som fötterna liksom sitter fast i marken, eller att man går i liksom nån trög lera, eller liknande. Och det är också väldigt vanligt att drömma att man är naken. Och sen..ah..

Men generellt så är det nog väldigt personligt vad man drömmer. Och, ah jag tycker det är väldigt intressant eftersom drömmarna kommer ifrån det undermedvetna. Så.. Och därför är det också väldigt intressant att försöka tänka på vad dom betyder. För jag tror inte att det finns nån slags generell betydelse för olika saker i en dröm. Jag tror att betydelsen av en dröm, det är personligt.

Så till exempel om du drömmer att du är naken så kanske det betyder att du är rädd att andra människor ska se ditt verkliga jag. Du kanske döljer något, eller du kanske känner att du döljer något, fast..ah.. Eller om du kanske drömmer att din partner lämnar dig så kanske du faktiskt är rädd att..eller du kanske är rädd för det. Så om du drömmer något som är obehagligt eller som skrämmer dig, då kanske det representerar en verklig rädsla.

Så det kan vara väldigt intressant att fundera över vad drömmarna betyder. Och jag tror att det är man själv som är den bästa att försöka tänka ut vad en dröm betyder. Man brukar säga “att tyda drömmar”. Att tyda en dröm, det är liksom att man tolkar innehållet i drömmen för att få en betydelse. Så ja, det är ju ens undermedvetna och man kanske..man kanske trycker bort saker i det vanliga livet, i ens vardag, saker som man inte vill tänka på. Men när man drömmer så..då kommer det upp. Så jag tror att man kan få mycket guidning av ens drömmar faktiskt, så det..det är intressant. Och..

En annan sak som också är väldigt intressant är så kallade klardrömmar. Och en klardröm, det är en dröm där du vet att du drömmer. Och vissa människor har klardrömmar varje natt. Så alla vi som inte har det varje natt, vi.. Eller till exempel jag, jag har haft det några gånger i mitt liv, några få gånger bara. Och vi tycker att det skulle vara..att det är lite galet, liksom, att ba “shit kan man veta att man drömmer?”, men vissa människor har det varje natt. Och för dom är det inget konstigt. Och dom brukar tro att det är normalt, att alla människor har det så.

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

..for the whole transcript together with practice questions and translations of words and expressions, click here!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *