Simple Swedish Podcast #38 – Motivation

  • by
Image by 272447 from Pixabay

Hej! Idag pratar jag om motivation! Hur får man motivation och hur uppehåller man motivation? Och också vad som är ännu viktigare än motivation! Glöm inte att du också kan lyssna på podden på Spotify, iTunes och PodBean-appen.

Transkript:

Hallå hallå mina kära lyssnare och välkomna till ett nytt avsnitt av Simple Swedish Podcast. Jag heter Fredrik och idag ska jag prata om motivation. Och det är ett stort ämne, och jag vill faktiskt först säga att om du vill uppnå mål så är motivation faktiskt inte det viktigaste. Men vi kommer till det sen.

Först och främst vill jag bara tacka en ny patron som heter Ben Gregg, så tack så mycket Ben för att du vill stödja mig här, och om det finns nån annan som också vill stödja mig på Patreon så kan ni gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, och där kan ni hitta länkar då till min Patreon-sida. Och för alla patrons så får ni tillgång till PDF-transkript på alla poddavsnitt och det finns då oftast..i alla fall på alla senare avsnitt, finns det övningsfrågor. På alla transkript finns det också ordlistor och förklaringar på ord och uttryck och sånt. Så om ni är intresserade av det, så gå in på min hemsida, swedishlinguist.com. Där kan ni hitta massa andra saker också.

Men ja, nu ska jag då prata lite om motivation. Så, hur blir man motiverad? För det här ju viktigt då om man vill lära sig språk, och speciellt om man är på en medelnivå, så.. Och jag riktar in mig mycket på människor som har kommit förbi nybörjarstadiet, och..men fortfarande är det lite för svårt att förstå vanliga filmer och YouTube-videor, radio, och..det är svårt att förstå svenskar när dom pratar vanligt, så.. Och det är ofta här som folk ger upp och slutar lära sig, just för att det tar lång tid att ta sig igenom den här medelnivån, the intermediate plateau.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Så, ja, motivation är förstås viktigt då, och en sak som är väldigt viktigt för motivation är att man känner att det man vill är möjligt. Så till exempel om du är..du har varit helt otränad i hela ditt liv, men nu vill du bli vältränad, du vill bli rippad, du har köpt ett gymkort och du ska börja gå till gymmet, du känner dig motiverad, men du är..det är svårt för dig att känna att ditt mål är möjligt. Jag menar, “hur kan jag bli sådär vältränad?”. Men om du inte känner att det du vill är möjligt för dig, då är det väldigt svårt att bli motiverad, och du kommer antagligen sluta gå till gymmet efter några veckor för att.. “äh, det var..jag kan nog inte det”, du tänker att “nä, det går nog inte”.

Så en sak som är viktig är att sätta mål. Och mål, det är ett stort ämne, vi kan prata om det i ett annat avsnitt. Men mål är jättejätteviktigt. Så för språk kan det till exempel vara att prata med modersmålstalare, liksom bara ha vanliga vardagliga samtal, och.. Man måste också då sätta delmål. Så delmål dit skulle kunna vara en..att ha en 10-minuterskonversation. Och ett delmål till det skulle kunna vara att ha en 5-minuterskonversation.

Och helt plötsligt så blir det mycket lättare att tänka sig att det är möjligt. Jag menar, du behöver inte studera jättelänge för att kunna ha en femminuterskonversation. Så.. Men då ser du också, du kan visualisera femminuterskonversationen, och då kan du inse att en tiominuterskonversation kanske inte är så långt bort. En halvtimme. Och om du kan ha en halvtimmeskonversation med någon, ja men då kan du säkert ha en timme liksom.

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

..for the whole transcript together with practice questions and translations of words and expressions, click here!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *