Simple Swedish Podcast #39 – Böcker

  • by

Hej! I det här avsnittet, som är lite lättare, pratar jag om böcker. Hur jag började läsa, hur vilka böcker jag läser har förändrats under mitt liv, och jag ger även ett tips på en bok som jag tycker alla borde läsa!

Hi! In this episode, which is a bit easier, I’m talking about books. How I started reading, how what books I read has changed throughout my life, and I also recommend one book I think everyone should read!

Image by Free-Photos from Pixabay

Obs! Det här transkriptet är i talspråksstil och det finns många talspråksvarianter av ord. Använd inte det här transkriptet som bas för skriftspråk.

Note! This transcript is in spoken language style and there are many spoken language variants of words. Don’t use this transcript as a basis for written language.

Transkript:

Tjena tjena, välkommen till Simple Swedish Podcast. Och..det här är podcasten där jag pratar svenska lite långsammare, och där jag inte använder så mycket svåra ord. Det är vanlig informell svenska, alltså jag pratar bara vanlig talad svenska, jag improviserar det jag säger, så avsnitten kan innehålla vissa fel och så, men det är helt enkelt naturligt tal, så.. Och om du gillar den här podden så får du jättegärna stödja mig på Patreon. Du kan gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, och hitta länk där till Patreon, och för alla som stödjer mig så får ni tillgång till PDF-transkript på avsnitten.

Så allting som jag säger skriver jag som text efteråt, så jag spelar in först och sedan skriver jag. Så att, ja, PDF-transkriptet är helt och hållet i talspråk, så det ser annorlunda ut mot en..till exempel en artikel eller vanlig skriven svenska. PDF-transkripten innehåller också övningsfrågor så att ni kan träna extra mycket på hörförståelse när ni lyssnar på den här podden. Det finns också förklaringar på ord och uttryck som jag använder mig av.

Så idag ska jag prata om böcker. Bara böcker i allmänhet. Och jag började läsa ganska tidigt, jag tror att jag..min mamma har i alla fall sagt att jag började läsa när jag var tre år. För hon brukade gå..alltså när vi var och handlade så brukade hon fråga mig..peka på olika skyltar och fråga mig “och vad står det där?” och “vad står det där?”.

Så jag lärde mig att läsa ganska tidigt, och, ja, jag kommer ihåg att i skolan så, den första boken vi började läsa, den fanns i tre versioner. Alltså det var la i förskolan i ettan tror jag. Och jag.. Den.. Det var tre versioner då, en lätt, en medel och en svårare och jag..jag läste den svåraste för att jag redan kunde läsa. Så i alla fall, i skolan så var jag bra på att läsa, nu så är jag säkert lite mer genomsnittlig. Och..

Men ja, jag har också alltid gillat att läsa, och det kanske är för att mina föräldrar alltid uppmuntrade mig och min bror att läsa, speciellt mamma. Och dom har också alltid läst sagor för oss när vi var små. Jag kommer fortfarande ihåg en saga som handlade om en blå bil. Den Lilla Blå Bilen hette den. Och den handlade om en, ja, om en blå bil. Och sen, ja, när jag var tonåring så, ja, jag gillade fortfarande att läsa, så.. Och då..

Och man brukar skilja mellan skönlitteratur och facklitteratur. Skönlitteratur, det är en historia, en berättelse som någon har hittat på. Och facklitteratur är, ja det handlar om saker som finns på riktigt, i verkligheten. Och när jag blev vuxen så började jag att läsa mer facklitteratur, så.. Jag har läst väldigt mycket om personlig utveckling, men jag har också läst mycket om historia och geopolitik och olika saker. Jag är väldigt intresserad av personlig utveckling, historia, geopolitik, psykologi, ja såna saker. Och jag har läst skönlitteratur mest för att öva på språk, i alla fall dom senaste åren.

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

..for the whole transcript together with practice questions and translations of words and expressions, click here!

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *