Simple Swedish Podcast #40 – Hur skapar man rutiner?

  • by

Hej! Här är avsnitt nummer 40, och idag pratar jag om hur man skapar nya rutiner. Det är ett viktigt ämne när man lär sig språk eftersom det kräver att man kontinuerligt lägger ner mycket tid och energi på en sak. Det är lätt att tro att man måste förlita sig på motivation, men rutiner är faktiskt mycket viktigare! Hoppas ni uppskattar avsnittet! Om du är intresserad av att stödja det här projektet och få tillgång till PDF-dokument med transkript/artiklar för alla poddavsnitt kan du bli en patron. Du kan klicka på länken här nedanför!

Become a Patron!

Image by StockSnap from Pixabay

Transkript:

Hallå hallå, välkomna till Simple Swedish Podcast, jag heter Fredrik, och idag har jag ett lite längre avsnitt, och kanske lite svårare. För idag ska jag prata om hur man skapar rutiner. Och, ja det här är ett ganska vanligt problem. För jag vet att man inte behöver plugga i flera år för att lära sig ett språk. Du skulle kunna ha vardagliga konversationer efter några månader, men då måste du dels ha bra metoder och intressanta resurser, och du måste studera varje dag. Så..eller nästan varje dag i alla fall.. Så 30-60 minuter varje dag med bra metoder och resurser och du kommer avancera snabbt.

Men, om du är en vanlig person med jobb och studier och du kanske inte har så mycket tid, hur lätt är det då att verkligen sätta sig ner varje dag och studera? Det är alltid något annat som behöver göras, eller du glömmer, eller du har låg energi eller ingen motivation, känner dig trött. Det är inte så lätt, och det här är det jag ska prata om idag.

Först vill jag tacka fyra stycken nya patrons. Xiaoyu Liu, och ett jättelångt namn, Marley Sydio de Souza Kaarsberg, jag vet inte om det är.. Heter du verkligen hela det namnet? Och Przemek Dyrczoń och A Georgsson. Så tack tack till er. Om någon annan också vill bli patron och stödja mig så gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, där kan ni hitta länkar till min Patreon-sida. Och alla patrons får tillgång till PDF-transkript på alla avsnitt med övningsfrågor och förklaringar på ord och uttryck och så vidare. Så om du är intresserad av det, gå in på swedishlinguist.com och kolla hur du kan stödja mig på Patreon.

Men okej, så jag spelade nyligen in ett avsnitt om motivation. Och motivation är viktigt, men det är inte det viktigaste. För motivation är färskvara. Färskvara betyder att det inte håller så länge. Så du kan känna dig jättemotiverad en dag, och sedan nästa dag kan du känna dig jättetrött och nere och all motivation du hade dagen innan är borta. Och detta kommer alltid att hända. Så du kan inte lita på motivation. Det fluktuerar, det kommer och går.

Så, om du förlitar dig på motivation för att lära dig till exempel språk, då kommer du behöva tänka på varje dag på om och när du ska studera. Så vissa dagar kommer du göra det, och andra kommer du inte att göra det. Men att sätta sig en eller två gånger i veckan är inte tillräckligt. Du kommer inte komma så långt, eller det kommer i alla fall gå väldigt långsamt.

Så om du vill lära sig ett språk effektivt, då måste du försöka komma in i ett flow. Du vill känna att du gör framsteg, du vill känna att du blir bättre varje dag, att du.. Det gör att det känns kul, du får mer motivation, och du känner att du kommer närmare dina mål. Det är som en positiv feedback-loop. Men det kräver alltså att man verkligen lägger tiden, även de dagarna man inte har motivation. Så hur gör man det? Och det är därför vi behöver rutiner.

Och du har redan massa rutiner. Du till exempel borstar tänderna varje dag, antagligen, förhoppningsvis. Och det är en handling som kräver kraft och energi, men du behöver ändå inte tänka på om och när du ska göra det utan du bara gör det. Du behöver ingen motivation för att borsta tänderna för att det är en rutin. Och alla har saker som de gör, som kräver tid och energi och kraft, och..men som vi inte funderar på om vi ska göra eller inte, utan vi helt enkelt bara gör dem. Och det är det här som är nyckeln. Du gör det utan att du behöver tänka på om du ska göra det eller när du ska göra det eller..för att det är en rutin.

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

..for the whole transcript together with practice questions and translations of words and expressions, click here!

Image by David Mark from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *