SSP #100 – Leva och bo i Sverige

  • by

Hej hej! Här i avsnitt nummer 100 pratar jag om hur det är att leva och bo i Sverige! Jag vill tacka alla patrons för att ni har gjort det möjligt att komma så här långt med podden! Om du känner att du vill stödja den och få tillgång till alla transkript kan du också bli patron. Klicka på knappen här under 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk, och innehåller informella stavningar!)

Okej, så jag ska prata lite om Sverige. Om man funderar på att flytta till Sverige, liksom varför Sverige? Fördelar, nackdelar, var man kan bo, och hur det är med jobb, liksom om man..ja..är det lätt att hitta jobb, och vilka jobb kan man hitta och..ja. Jag tänkte prata lite allmänt, lite generellt om Sverige, och hur det är att bo i Sverige och jobba i Sverige och så.

Så, jag är kanske inte den bästa personen att prata om det här, för att jag bor inte i Sverige, jag har inte bott i Sverige sen 2014 (tjugo-hundra-fjorton). Jag har såklart varit mycket i Sverige och besökt Sverige mycket sen dess, men ja, jag har bott mer..liksom av mitt vuxna liv så har jag bott mer utanför Sverige än i Sverige.

Men jag tänkte det kan va intressant att prata om det här ändå. Så först ska jag prata lite om fördelar och nackdelar. Så fördelar med Sverige, det är alltså saker som är bra, positiva med Sverige. Och det är till exempel höga löner, alltså man tjänar ganska mycket pengar när man jobbar i Sverige. Och det är en hög levnadsstandard.

Och ja, jag skulle säga att det är bra..det är speciellt bra för familjer tycker jag. För att man får till exempel ganska mycket tid ledigt från jobbet när man får barn. Jag vet inte exakt hur lång..alltså hur mycket tid man får ledigt, men det är ganska mycket tid, och man kan också..det finns också liksom mammaledighet och pappaledighet, så att båda föräldrarna får ledig tid från jobbet när dom får barn.

Och det är gratis utbildning, så man behöver inte betala när man går i skolan, men inte heller när man går på universitet. Så universitet är också gratis, så.. Jag tror till och med att det är olagligt att ta betalt för universitet, så att det finns inga universitet i Sverige som kostar pengar. Så alla universitet är gratis.

Och så har vi en hög nivå i engelska, så om man inte kan svenska så är det fortfarande ganska lätt att bo i Sverige, för att dom flesta svenskar kan ganska bra engelska.

Och så är det också bra service. Så om du..ja men service i allmänhet, både på till exempel restauranger och i butiker, men också till exempel om du har ett problem, och du ringer till exempel kundtjänst, eller om du ringer nån myndighet, till exempel skatteverket eller försäkringskassan, ah du ringer.. Så folk, dom gör sitt jobb, och dom försöker hjälpa dig, dom försöker verkligen. Så.. Så det är bra service.

Och det är också..man har många rättigheter på arbetsplatser. Så det är till exempel om du är anställd, alltså om du har ett kontrakt med en arbetsplats, då har du många rättigheter. Så det är ganska svårt att bli sparkad. Och att bli sparkad betyder att man förlorar sitt jobb.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *