SSP #101 – Vad är “hemma”?

  • by

Hej hej! Jag kom precis tillbaka till Valencia efter en lång semester, där jag bland annat besökte Budapest, min gamla hemstad. Och jag kom att tänka på vad det faktiskt betyder att vara hemma. Det är inte så självklart. Jag bor i Valencia, men just nu känner jag mig mer hemma i Budapest, och Göteborg. Varför? Det pratar jag om i avsnittet!

Become a Patron!

Vy över Donau som flyter genom Budapest

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk. Texten innehåller informella stavningar och strukturer)

Okej, så jag tänkte prata lite om ordet "hemma", och vad det faktiskt innebär. För jag kom precis tillbaka till Valencia, och ja, jag bor ju här i Valencia, jag och min flickvän. Och vi kom tillbaka hit igår, efter två månader borta. Och vi kom från Budapest, för vi spenderade tre dagar i Budapest, precis innan vi kom tillbaka hit.

Och jag bodde ju i Budapest i över tre år. Och här i Valencia, här har jag bara bott i..ah egentligen, vi kan säga tre månader, för vi flyttade hit i mars, och vi var här i mars, april, maj, juni, okej, fyra månader. Och sen spenderade vi två månader på annat håll. Vi reste och..ah.

Men..så jag..och vi hade en liten konversation igår om vad det betyder att vara hemma. För det kanske känns självklart, men jag vet inte, det är inte så självklart. För till exempel, mitt hem är här i Valencia just nu, men samtidigt så känner jag mig mer hemma i Budapest och i Göteborg. Och jag tänker att det beror säkert på att jag har dels spenderat mer tid i dom städerna, men också..och jag tror att det här är det viktigaste, och det är människorna där.

Så till exempel i Budapest, där har jag fortfarande många vänner. Så vi var där i tre dagar, och vi träffade, ah men nästan alla som jag ville träffa. Så det var jättekul och härligt att träffa folket där igen, för jag har inte varit där sen jag flyttade därifrån. Så det är alltså första gången jag var i Budapest sen jag flyttade därifrån, och det var i början av förra året. Så det var första gången på ett och ett halvt år som jag var i Budapest.

Så det känns väldigt kul, och det kändes som en skillnad mot när jag var i Barcelona för två år sen. För jag bodde ju i Barcelona år 2015 (tjugo-hundra-femton). Och jag..ja, jag besökte staden några gånger efter det. Men nu den senaste gången, när var det?, 2019 (tjugo-hundra-nitton), alltså för två år sen, då kändes det annorlunda, för att då så kände jag inga människor där längre.

Så, jag åkte dit med några vänner, och det var väldigt kul, men staden kändes annorlunda för att jag inte kände nån där längre. Liksom, dom människorna som jag kände, dom har antingen flyttat därifrån, eller så har vi liksom tappat kontakten.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *