SSP #103 – Integrera språket i vardagen

  • by

Tjenare! Här kommer ett avsnitt om ett ämne som är väldigt viktigt när man lär sig ett språk! Och det är att integrera det i sitt liv, i sin vardag. Detta blir mer och mer viktigt ju högre nivå man får i språket. Så i det här avsnittet ger jag ett antal förslag på hur du kan få in mer svenska i ditt liv 🙂

Become a Patron!

Artikel

Den här artikeln är riktad till personer som inte är nybörjare längre, utan är på en medelnivå eller avancerad nivå. Speciellt om du känner att du har haft en bra utveckling, men nu känns det som du har kommit till en platå. Du kanske studerar mycket, men det börjar kännas som att du gör mindre och mindre framsteg.

Då är det dags att verkligen börja integrera språket i din vardag. Du kan fokusera mindre på läroböcker, grammatik, övningar och andra resurser som är skapade för studenter i språket. I stället ska du fokusera på naturligt material (material som är skapat för svenskar) och att bli exponerad för språket mer och mer i din vardag.

Det här kan man göra på många sätt, och ju mer, och ju fler olika sätt, desto bättre. Fundera på vad du nu gör på ditt modersmål, eller på andra språk. Kan du göra det på svenska i stället? Det finns definitivt många saker som du använder ditt modersmål till just nu, men som du skulle kunna använda svenska till i stället.

Om du vill ha lite förslag så kommer här en lista!

1. Poddar, filmer, tv, serier, böcker, ljudböcker, tv-spel, youtube-videor

Gillar du att lyssna på podcasts? Gillar du att spela tv-spel, titta på filmer eller att läsa böcker? Börja gör det mer på svenska! Hitta svenska tv-serier, svenska ljudböcker, svenska youtubers, osv.

Tänk på att om det är för svårt för dig att följa med i handlingen, eller om du inte förstår vad som händer eller förstår dialogerna, då kanske du måste börja med något lite lättare.

För läsning kan du till exempel börja med att läsa en bok som du redan har läst på ditt modersmål. För tv-program och filmer finns det ofta undertexter, och för Netflix finns det en plugin som du kan använda för att aktivera undertexter på flera språk samtidigt.

…för hela artikeln med översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Spellista med svenska låtar:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *