SSP #104 – Dopamin

  • by

Hallå kära vänner! I det här avsnittet pratar jag om dopamin, vilket är ett ämne som de flesta av oss känner till, men som vi kanske inte vet så mycket om. Jag tycker det är väldigt intressant att förstå hur dopamin påverkar oss, och hur vi kan använda den kunskapen för att programmera om våra egna hjärnor. 

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk, informella stavningar förekommer!)

Okej, så jag ska prata om dopamin! Och det är ett väldigt intressant ämne tycker jag, och jag kan säkert prata länge om det. Så det kan hända att det här avsnittet blir långt. Det vet jag inte än, eftersom jag inte har skrivit nån artikel, utan jag har bara skrivit lite anteckningar som jag ska ta upp i det här avsnittet.

Och jag har valt det här ämnet just nu för att jag och min bror och min kusin, vi planerar att köra en dopamin-detox, en veckas dopamin-detox, antagligen nästa vecka. Så ja, så jag tänkte prata lite om vad dopamin är och hur det påverkar oss, och varför vi vill göra en dopamin-detox och så.

Så först och främst, vad är dopamin? Jo, det är då en signalsubstans för det centrala nervsystemet. Och det påverkar njutning, det påverkar motivation, det reglerar ens humör. Det är liksom kroppens egna belöningssystem.

Så dopamin finns för att belöna, liksom, bra beteende. Man kan se det som evolutionärt bra beteende. Sånt beteende som var bra när vi utvecklades till människor.

Och ja.. Så att det finns där för att det hade en positiv funktion, och det har fortfarande väldigt viktiga funktioner i kroppen, men det finns också problem som är relaterade till dopamin.

Så saker då, som ökar dopamin i kroppen, det är till exempel att äta, speciellt då socker. Så mat med..ofta liksom onyttig mat, alltså mat som inte är så bra att äta, det genererar ofta mycket dopamin. Vi har alla typer av sexuella aktiviteter. Alla typer av droger, och inklusive då koffein, alkohol, nikotin, marijuana och andra droger.

Vi har appar, och speciellt då sociala medier som till exempel Instagram och också Tinder. Vi har musik. Musik ökar produktionen av dopamin. Och träning. Så träning gör också att man får mer dopamin.

Och det som är intressant, tycker jag, med dopamin - eller ah, det finns mycket som jag tycker är intressant - men en grej som är intressant, tycker jag, det är att dopaminet, det gör inte så att saker liksom känns skönare.

Så det gör inte att man känner mer njutning eller eufori, utan det gör mer så att man vill göra det. Det påverkar ens motivation. Det gör så att man känner liksom att det här vill jag göra.

…för hela transkriptet plus översättningar på svåra ord, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *