SSP #108 – Dopamin-detox

  • by

Hej hej! Det här blir uppföljning på avsnitt #104 när jag pratade om dopamin. För nu ska jag berätta hur det har gått med min dopamin-detox. Hoppas du tycker avsnittet är intressant!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Informella stavningar och strukturer förekommer!)

Okej, så jag gjorde ju en dopamin-detox. Och jag tänkte nu prata om hur det har gått med den dopamin-detoxen. Och först så tänkte jag bara säga vad en dopamin-detox är.

För dopamin, det är ett viktigt ämne, det är liksom kroppens belöningssystem, så det är ett väldigt viktigt system i kroppen. Men, problemet är att nu för tiden så får vi dopamin alldeles för lätt, och alldeles för mycket, hela tiden, och det är inte bra.

Så med en dopamin-detox så begränsar man aktiviteter som ger mycket dopamin. Och i praktiken så betyder det att man är uttråkad. Att man har tråkigt. Och det gör att man får mer motivation att göra andra saker som kanske inte ger så mycket dopamin, men som kanske är viktiga, och kan va saker som man kanske vill göra.

Ja, så, mitt originalsyfte..alltså syfte, det betyder alltså, vad vill jag med det här? Vad är meningen med det här? Varför gör jag det här? Så syftet, det är dels att se hur min kropp reagerar på lägre dopamin. Och att sluta använda till exempel Instagram och andra appar på ett sånt sätt där jag inte får ut nåt bra av det, utan jag bara dödar tid, och att min hjärna får massa dopamin utan att det gör nåt bra.

Och att sluta använda telefonen på toaletten. För det gör mig stressad och jag vill inte använda telefonen i badrummet. Och att..jag ville också få mer kontroll på vad jag lägger tid på. Så hur jag använder min tid. Så mer kontroll på det. Och också faktiskt mer naturlig övning i språk.

Så det var mina syften. Ah, mina syften från början. För det har ju ändrats lite faktiskt. Men, i alla fall, så jag satte då ett antal regler för mig själv. Så den här dopamin-detoxen, den var i en vecka, och jag hade dom här reglerna:

Så, nummer ett, inte använda Instagram och YouTube, förutom att läsa och svara på meddelanden. Inga sexuella aktiviteter. Inget socker och ingen skräpmat. Inga typer a droger, så ingen alkohol, tobak, och så vidare.

Max en kaffe per dag. Ingen musik. Ingen podcast, och inga nyheter, förutom om det var på tjeckiska. Ingen telefon i badrummet. Och jag satte också min telefon till svartvitt. Så jag ändrade en inställning för färger på telefonen, och satte den till svartvitt.

Och bara generellt vara uppmärksam på när jag gör nånting bara för att det ger dopamin, och inte för att det gör nånting bra för mig. Så att när jag gör nånting som jag bara gör för att det ger dopamin, men att det kanske är negativt för mig, så bara vara uppmärksam på det. Bara ha koll, liksom. Men en grej som är bra är då träning, till exempel. Så träning är bara positivt, så det gjorde jag.

…för hela transkriptet med översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *