SSP #109 – Körkort

  • by

Hej! I det här avsnittet pratar jag om körkort och att köra bil. Jag gör en extra ansträngning för att demonstrera hur begriplig input (comprehensible input) fungerar. Även om du inte förstår vissa ord så tror jag att du förstår sammanhanget, och att du kan följa med i det mesta som jag säger! Och ju mer avancerad du blir, desto högre nivå kan du ha på din input.

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Därför finns det många informella stavningar och strukturer, och det kan till och med finnas fel)

Försök förstå de här orden/uttrycken i kontext: en lastbil, att lasta, att få godkänt, att vara berusad, att bli av med något, legitimation, att något gäller en viss tid, att låna (ut), kollektivtrafik, att förnya, att något går ut efter en viss tid, att äga

Okej, så jag ska prata lite om körkort och att köra bil. Och ett körkort, det är ett kort, det gör så att man får köra bil. Så att om man har körkort, då får man köra bil. Det är tillåtet att jag kör en bil.

Och det finns olika sorters körkort, du kan ha körkort för personbil - ett B-körkort - alltså körkort för personbil. Och jag har bara körkort för personbil. Men man kan också ha körkort för lastbil.

Alltså lastbil, det är en stor bil som man kan lasta med saker och transportera. Så lastbilar använder man för att transportera saker. Så man lastar bilen med saker, och transporterar, och.. Man kan ha motorcykelkörkort och ja, busskörkort, och så vidare.

Och det är väldigt användbart att ha körkort, för att då kan man använda en bil, och man behöver inte använda kollektivtrafik. Och kollektivtrafik det är alltså till exempel buss och tåg och såna saker.

Och i Sverige så fungerar körkort också som ID, alltså legitimation, alltså..så att du kan identifiera dig. Så du kan också ha ett pass, det fungerar också som ID. Men i Sverige fungerar faktiskt körkortet som ID, och ja, jag trodde förr att det var samma i alla länder. Men om man försöker använda sitt svenska körkort som legitimation i andra länder, ah, då funkar inte det. Men, ja..

Och du behöver vara 18 (arton) år för att ta körkort. Men, du kan börja öva, du kan börja övningsköra när du är 16 (sexton) år. Och vanligtvis så övningskör man med sina föräldrar. Och sen då börjar man oftast på en trafikskola. Och en trafikskola, det är där du lär dig att köra, att köra bil.

Och sen när du känner att du är redo, då gör du en uppkörning. Och uppkörning, det är liksom det praktiska provet. Och om du blir godkänd på uppkörningen, och godkänd, alltså att du klarade uppkörningen, du blir godkänd, ja, då får du ditt körkort.

Så det finns två prov. Så ett prov är det praktiska provet, och det är uppkörningen, och sen finns också ett teoriprov. Och teoriprovet, det är som vilket prov som helst. Att du behöver helt enkelt plugga, du behöver studera, och lära dig trafikregler och ja, såna saker.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *