SSP #110 – Att vara sjuk

  • by

Tjenare! I det här avsnittet pratar jag om att vara sjuk, och specifikt att vara magsjuk. I stället för att gå på halloweenfest så låg jag hemma i sängen och mådde väldigt dåligt. Och eftersom jag beskriver hur jag hade det så kanske det inte är det trevligaste avsnittet jag har spelat in, så om du är extra känslig kanske du inte ska lyssna, haha!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk, och det innehåller informella stavningar!)

Okej, så i det här avsnittet ska jag prata om att vara sjuk. Och att vara sjuk, det är när man inte är frisk. Du kan till exempel ha ont nånstans. Alltså, ha ont betyder att man har nån smärta nånstans, att det gör ont. Till exempel, du har ont i huvudet, eller ont i halsen, ah..

Att vara sjuk, det kan också va, ah man kan till exempel ha feber. Alltså, att man blir varm, kroppen blir varm, man får feber. Eller man kan hosta [gör host-ljud]. Att hosta.

Så det finns många olika sätt att vara sjuk på. Och jag var sjuk i helgen, i lördags, jag var magsjuk, alltså i magen. Och ja, det här kanske inte är..blir det trevligaste avsnittet, men det är såklart också viktigt att lära sig otrevliga saker. Och.. Så ja, jag tror i alla fall att jag blev matförgiftad. Eller jag är ganska säker på att jag hade matförgiftning.

Matförgiftning, det är alltså att man har blivit förgiftad av mat. Och förgiftad, ah, det kommer från gift, ordet gift. Och gift, det är ett ämne som inte är bra för kroppen. Det är ett ämne som gör dig sjuk. Det finns djur som har gift, alltså djur som är giftiga, till exempel ormar, spindlar, och så. Det finns också växter som är giftiga, alltså som har gift.

Men jag åt inte nån växt, utan jag tror att det som gav mig matförgiftning, det var en nachotallrik. Så den nachotallriken, den åt jag i fredags, sen på kvällen. Ja.. Jag är ganska säker på att det var den.

För sen på natten då, på natten, när jag låg och sov, så vaknade jag av att jag mådde illa. Så jag vaknade på natten av att jag mådde illa. Och att må illa, det betyder att man känner att man behöver spy. Man känner att man behöver kräkas. Att spy, det betyder att det som finns i magen, det kommer ut ur munnen [gör spy-ljud], det är att spy. Och om man känner att man vill spy, ah, då mår man illa.

Så jag vaknade och kände att jag mådde illa. Och det är såklart inte en så trevlig känsla. Och först så tänker man att fan, jag vill inte behöva spy. Men efter ett tag så inser man att okej, jag kanske behöver gå till toaletten, och jag kanske behöver spy.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *