SSP #114 – Att nå en avancerad nivå

  • by

Hej! Något av det svåraste när man lär sig ett språk är att ta sig från en medelnivå till en avancerad nivå. Alltså efter man har passerat nybörjarnivån, men innan man kan förstå material som är gjort för svenskar, och ha vanliga konversationer med svenskar. Så här kommer fem tips för hur man når en avancerad nivå!

Become a Patron!

Artikel

Alla har sin egen definition av avancerad nivå, vad det innebär att prata flytande, etc. För mig är en avancerad nivå är när man kan fungera i samhället, ha konversationer med folk, man kan följa med i samtal, filmer, böcker, osv. Man kanske inte förstår allt, det kanske är svårt och tar tid, och man behöver tänka mycket. Men man klarar det.

Flytande är nästa nivå, när man inte behöver tänka så mycket. Man förstår det mesta utan att man behöver fokusera konstant. Det flyter på, liksom.

Det svåraste är att nå en avancerad nivå. Innan man är på en avancerad nivå är det svårt att förstå folk när de pratar med en. Man kan inte titta på filmer och serier, eller läsa böcker och artiklar. Det finns inte så mycket resurser som inte är för svåra.

Samtidigt är man inte nybörjare längre. Allt material för nybörjare är för lätt. Du kan redan prata om var du är ifrån och vad du jobbar med. Du kan redan den grundläggande grammatiken. Du kan redan lyssna på poddar på lätt svenska och läsa texter på lätt svenska.

Men allt som är gjort för svenskar är fortfarande för svårt. Så hur gör man för att nå nästa nivå? Det är inte helt lätt, men jag ska gå igenom några viktiga punkter.

1. Mycket (begriplig) input, varje dag.

När vi är barn och lär oss vårt modersmål, då lyssnar vi bara i flera år innan vi börjar prata. Och fortfarande när vi är vuxna så är det input som är det viktigaste av allt när man vill nå en avancerad nivå i ett språk, speciellt att lyssna.

Och det är goda nyheter! Det betyder att du inte behöver lägga tid på övningar, grammatik, etc. Du kan läsa, lyssna och titta på material som du själv väljer, som du tycker är najs. Det du behöver tänka på är att det måste passa din nivå. Det får inte vara för svårt, så att du inte kan följa med i vad som händer och sägs.

…för hela artikeln med översättningar på svåra ord/uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *