Hej hej! Nu är det snart dags för Luciafirande (13:e december), och därför har jag gjort ett avsnitt om den här fina högtiden. Hur firar man Lucia i Sverige? Varifrån kommer traditionen? Och vem var egentligen Lucia?
Become a Patron!Artikel
Natten går tunga fjät,
runt gård och stuva.
Kring jord som sol’n förlät,
skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus,
stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.
Det är texten till en av de många sånger man sjunger under Lucia, en av de viktigaste högtiderna i Sverige. Så hur firar svenskarna Lucia?
Det mest uppenbara är såklart luciatåget. Det kan vara på olika platser, men det är vanligt att man gör det i kyrkan. Så tänk dig att du sitter i kyrkan, och det är helt mörkt och tyst. Och så hör du en sång. Du ser en kvinna komma in, sjungandes, klädd i vitt, och med ett rött band runt midjan. Det mest iögonfallande är att hon har en krona på huvudet med levande ljus.
Bakom henne går ett tåg med vitklädda kvinnor eller flickor som alla håller ett ljus i handen. Det är tärnorna. Och bakom tärnorna kommer männen eller pojkarna - stjärngossarna. De är också vitklädda och håller ett ljus i handen. Hela tåget kommer sakta in i kyrkan samtidigt som de sjunger sången "Sankta Lucia".
Luciatåget ställer sig en efter en framför publiken, och när alla har ställt sig på sin plats slutar den första sången. Sedan sjunger de ett antal traditionella julsånger, och hela tiden är det mörkt i kyrkan, förutom alla levande ljus som luciatåget har med sig.