SSP #120 – Blir du stressad när du ska prata svenska?

  • by

Hallå där! Det här avsnittet är för dig som kan ganska bra svenska, men när du ska prata så blir du väldigt stressad, och det blir svårt för dig att kommunicera. Det är ett problem som många har, och jag försöker ge lite tips på hur man kan lösa det 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Så, hur ska man göra om man känner sig stressad och orolig när man pratar svenska? Och man kanske känner sig rädd för att prata svenska. Så hur blir man av med sin rädsla för att prata svenska?

Och det här är faktiskt ett jättevanligt problem. Alltså att man känner sig rädd eller stressad när man ska prata svenska med svenskar. För det är ofta svårt att förstå vad svenskarna säger, man blir stressad, och när man ska svara, ah, då kanske man har svårt att hitta rätt ord, och man känner sig ännu mer stressad.

Och ofta så byter svenskarna till engelska, och då känner man att fan, jag pratar så dåligt att dom inte förstår. Och till och med om man har en hög nivå i språket så är det faktiskt många människor som liksom blir blockerade och låsta när dom ska prata svenskar med svenskar.

Så vad kan man göra åt det här?

Ja, det inte lätt att lära sig att ha vardagliga konversationer med modersmålstalare. Och en modersmålstalare, det är alltså någon som har svenska som modersmål, en modersmåls talare, någon som talar svenska som modersmål.

Man behöver en ganska hög nivå för att kunna ha konversationer med modersmålstalare. Men för att kunna nå den nivån så behöver man såklart öva på att konversera. Men hur gör man det om man inte redan kan konversera? Ja, och det blir inte lättare av att svenskar är väldigt bra på engelska, och att svenskar väldigt gärna pratar engelska.

Men men. Så det viktigaste av allt, det är förståelse. För om man inte förstår, då kan man inte svara. Så du kan vara jättebra på att prata, men om du inte förstår så kan du inte ha en konversation. Så det viktigaste är att du måste lyssna mycket på svenska. Jag skulle säga att du ska lyssna på svenska varje dag.

Och välj material som passar din nivå. Alltså material som är bra för din nivå. Så till exempel om du inte förstår nånting alls, ja, välj nånting lättare. Om du förstår allt utan problem, välj nåt svårare.

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *