SSP #121 – Jag börjar med ett nytt språk

  • by

Hallå! I det här avsnittet pratar jag om att jag har börjat med lära mig ett nytt språk igen! Jag pratar lite om varför just det språket, varför just nu, och hur jag planerar att studera det.

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, så jag ska prata om att jag har börjat lära mig ett nytt språk, woho! Så äntligen så har jag börjat att lära mig ett nytt språk igen. Jag har lärt mig tjeckiska dom senaste två, kanske två och ett halvt, åren. Och.. Men nu är det dags att börja med ett nytt! Och det är faktiskt inte helt nytt, för jag började med det här språket för tre år sen ungefär. Kanske lite mer. Och det är ryska!

Så jag har velat lära mig ryska länge, och som sagt, jag började lära mig ryska..jag tror det var kanske slutet 2018. Och, ja, jag studerade ryska i typ ett halvår kanske, eller några månader i alla fall. Men, jag slutade med ryska eftersom jag började med tjeckiska i stället.

Så, jag träffade ju en tjej från tjeckien, jag träffade en tjeckisk tjej. Och hon blev min flickvän. Och jag tänkte att det är ju mer rimligt, det är mer logiskt, att jag studerar tjeckiska i stället för ryska, och då kan jag dessutom prata med hennes föräldrar, för hennes föräldrar, dom kunde inte engelska.

Så, ja, jag tänkte att det är bättre att jag studerar tjeckiska nu, och pausar ryskan. Och sen när jag har lärt mig tjeckiska, då kan jag fortsätta med ryska. Så jag pausade ryskan och började med tjeckiska i stället.

Och nu så känner jag att min tjeckiska är på en ganska bra nivå, i alla fall när det kommer till att förstå. Så min förståelse för tjeckiska är ganska bra. Så, till exempel så tittar jag på en tjeckisk serie som heter Vyprávěj. Och jag kan titta på den utan undertexter nu. Och jag kan lyssna på podcast på tjeckiska. Ibland är det jättesvårt, så ibland behöver jag lyssna på samma avsnitt två gånger.

Men, jag har liksom en bra underhållsnivå. Och vad menar jag med underhållsnivå? Jo, så, för att kunna underhålla ett språk.. Att underhålla ett språk, det betyder liksom att man kan använda det, och upprätthålla sin nivå. Alltså att nivån inte blir sämre. Så att nivån är kvar på samma..nivå, eller vad ska man säga..

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *