SSP #122 – Hundar

  • by

Tjenare! I det här avsnittet pratar jag om hundar. Det är ett lite enklare avsnitt, och jag försöker förklara många nya ord genom att använda naturliga metoder, och bara svenska. Hoppas du gillar det!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, så jag ska prata lite om hundar. Ja, hundar. Så, hundar kallas ofta för människans bästa vän. Och ja, det är faktiskt ganska logiskt, för hundar är en väldigt social varelse, ett väldigt socialt djur alltså. Och dom är också intelligenta, så det är relativt lätt att ha ett förhållande med en hund. En hund är lite som en människobäbis, liksom, en väldigt väldigt ung människa.

Så att ja.. Och jag personligen, jag tycker att hundar är underbara djur. Jag har själv aldrig haft nån hund. När jag var liten..ah, alla barn vill ju ha en hund såklart, men vi kunde inte ha varken hund eller katt, för att våran pappa var allergisk, så..

Och nu i vuxen ålder, alltså nu när jag är vuxen, så har jag inte heller skaffat nån hund, för att det är väldigt mycket ansvar, och man behöver liksom binda upp sig för dom kommande, ah, tio-femton åren. Så att det är liksom en stor grej att skaffa en hund.

Så.. Och det finns olika raser av hundar. Så till exempel en ras, en hundras, är golden retriever, man kan ha tax, bulldogg, dobermann, och så vidare. Så det finns olika raser.

Och, ja, från början så var..så fanns det ju vargar. Så en varg, det är liksom *ylar*, en varg. Så människor, dom började avla vargarna. Så avla, det betyder att man låter..att man väljer liksom vilka vargar som ska få barn med vilka vargar liksom, så att man liksom..människan väljer vilja individer som ska få para sig..

Att para sig, det betyder liksom att ha sex, fast djur liksom. Så om djur har sex, då säger man att dom parar sig. Det är ett logiskt ord, för att dom är ett par, och dom parar sig.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *