SSP #123 – Blir du stressad när du ska prata svenska? #2

  • by

Hallå! Avsnitt #120 om vad man kan göra om man känner sig stressad när man pratar var ganska populärt, och eftersom det är ett stort och viktigt ämne så gjorde jag en uppföljning på det avsnittet, och pratar om fler tips på ämnet!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, det här är lite av en uppföljning av avsnitt 120 (ett hundra tjugo), där jag pratade om, ah, vad man kan göra om man känner sig väldigt stressad när man pratar svenska. Så jag kommer prata om samma ämne idag, och ge lite andra tips.

Så.. För att det är väldigt vanligt att man känner sig väldigt stressad, blockerad, obekväm, när man ska prata ett nytt språk. Och det händer ofta om man är lite av en perfektionist. För att om man är perfektionist, ah, då betyder det ofta att man har ett stort behov av kontroll, man har ett stort kontrollbehov.

Och när man pratar med en människa på ett nytt språk, då har man inte så mycket kontroll. Och därför så kanske man känner sig obekväm och orolig, rädd, stressad, blockerad, och så vidare.

Och i avsnitt 120, där jag pratade om det här, då pratade jag mycket om att det är viktigt att man börjar prata i en miljö där man känner sig trygg, bekväm, så att man bygger sitt självförtroende, att man skapar positiva associationer med språket, att man får, ah, att man förknippar språket med positiva känslor. Att det känns bra. Man känner sig bekväm, och så vidare.

Så det är jätteviktigt tycker jag, så att liksom..man börjar..man kanske ska börja med en lärare. Och jag tycker också att man ska börja prata när man redan har lite förståelse för språket. Det är väldigt svårt att försöka prata med nån innan man förstår ganska bra.

Så att jag tycker först man ska fokusera på att få en relativt bra förståelse för språket, en okej förståelse för språket när man börjar prata. För då kommer det vara mycket lättare att börja prata. För att man helt enkelt förstår den andra personen, och för att det blir lättare att lära sig att använda orden. Det är såklart lättare att lära sig använda orden när man redan förstår dom. Det kommer vara såhär ah juste ah..

…för hela transkriptet med översättningar, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *