SSP #125 – 5 skäl till varför Putin invaderar Ukraina

Hej! Den senaste veckan har jag varit totalt absorberad av nyheterna, och jag har spenderat mycket tid på att försöka förstå vad som händer. Jag har länge varit intresserad av geopolitik och historia, och generellt så följer jag händelserna i världen. 

Nu när det händer saker som påverkar oss alla, och som antagligen förändrar världen, då tycker jag det är viktigt att man läser på och informerar sig så mycket som möjligt. Därför har jag gjort en sammanfattning av vad jag läst och hört och hur jag uppfattar situationen när det kommer till varför Putin har invaderat Ukraina. 

Detta är en väldigt sorglig händelse, och jag har vänner både från Ryssland, Ukraina och Belarus, och därför känner jag mig personligen involverad. Hoppas ni gillar avsnittet! Och cлава Україні!

Become a Patron!

Fem skäl till varför Putin invaderar Ukraina

Datum för den här artikeln: 2:a mars 2022 (den andra mars tjugo-hundra-tjugotvå)

Först vill jag säga att jag definitivt inte är någon expert, och jag har absolut ingen formell utbildning i det jag pratar om här. Men jag har länge varit väldigt intresserad av historia och geopolitik, och jag har läst mycket om de här ämnena. Det jag pratar om här bygger både på sådant som jag har vetat sedan innan, och sådant som jag har läst och hört den senaste tiden.

1. Geopolitiskt / Militärt - Ryssland behöver en buffert för att skydda de innersta och viktigaste delarna av landet.

Ryssland är ett jättestort land. Det största landet i världen. Men 80% av befolkningen och den viktigaste infrastrukturen finns i ett relativt litet område. Det är ungefär den europeiska delen av Ryssland, och den viktigaste delen av landet.

Problemet är att det här området ligger på den stora europeiska slätten. En slätt är ett platt område, utan berg, ett område som är väldigt lätt att ta sig över. Det går snabbt att transportera både människor och saker, inklusive militär.

Rysslands gräns mot Estland, Lettland, Belarus och Ukraina ligger nästan helt på den stora europeiska slätten. Det här är en extremt stor säkerhetsrisk för Ryssland. Över 2000 kilometer av platt, öppen terräng. Det är nästan omöjligt att försvara en sådan gräns.

Under Rysslands historia har landet alltid försökt skapa en buffert västerut. Genom att kontrollera Baltikum, Belarus, Ukraina och östra Polen har Ryssland kunnat reducera gränsen från 2000 till 600 kilometer. Det är en stor skillnad, och betyder mycket för Rysslands säkerhet.

Då förstår man också varför Putin sa att Sovjetunionens fall var den största geopolitiska katastrofen i vår tid. Idag är Polen och de baltiska länderna medlemmar i NATO. Därför har det blivit extra viktigt för Ryssland att ta kontroll över Belarus och Ukraina.

En detalj här är också att sedan Ryssland annekterade Krim har Ukraina stängt av vattnet dit, och det har skapat stora problem där. Krims vatten kommer ifrån ett område längre norrut, och om Ryssland får kontroll över det området kan man lösa vattenproblemet på Krim.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

1 thought on “SSP #125 – 5 skäl till varför Putin invaderar Ukraina”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *