SSP #126 – Väder

Hej hej! Idag tar vi ett lite mer vanligt ämne igen, och pratar om väder. Jag hoppas att ni kommer att lära er många nya ord!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Ja, har du hört det talesättet förut? För det är ett vanligt talesätt som, ah, speciellt kanske föräldrar använder med sina barn. För om barnen säger att dom inte vill gå ut för att vädret är dåligt, ja, då kan föräldrarna säga "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder".

Men ja, jag vet inte om jag håller med om det helt. Det finns såklart sanning i det talesättet. Men jag tycker fortfarande att det finns dåligt väder. Och i Sverige så finns det ganska mycket dåligt väder. Så ja, jag tänkte jag skulle prata om väder i alla fall.

Så, som sagt, jag tycker i alla fall att Sverige har ganska dåligt väder. Till exempel så är det inte så varmt, utan det är ganska kallt. Om vi tittar på medeltemperaturen i Stockholm till exempel, så, i januari så är medeltemperaturen mellan -3 och +1 grad. Så mellan -3 och +1 grad. Så..

Och det är ju ganska kallt. Inte sådär superkallt, för vintern är kall, men inte sådär extremt kall. Så.. Men det beror på var man är, om..längre norrut, så i norra Sverige så är det såklart kallare. Men vi tar Stockholm som exempel då.

I juli, alltså mitt i sommaren, medeltemperaturen är mellan 15 (femton) och 24 (tjugofyra) grader. Så mellan 15 och 24 grader är liksom medeltemperaturen mitt i sommaren. Så inte sådär jättevarmt.

Och, ja, ett väldigt vanligt väder i Sverige, det är när det är mulet. Och mulet, det betyder att det är fullt med moln på himmelen. Och ett moln, ah, det är det här vita eller gråa små tussarna som är på himlen.

Så.. Om du inte ser solen, ah, då är det för att det är moln framför solen. Så att, molnen liksom täcker solen, dom skymmer solen. Så om det är mulet så betyder det att det är fullt med moln på himmelen, så du kan inte se solen.

Man kan också säga att det är molnigt. Molnigt, ah, det betyder helt enkelt att det finns moln på himmelen. Och..det kan också komma regn ifrån molnen, så om det är regnmoln, då betyder det att det kanske kommer regna.

…för hela transkriptet med övningsfrågor och översättningar, klicka här!

1 thought on “SSP #126 – Väder”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *