SSP #127 – Flyktbeteende

Tjenare! I det här avsnittet pratar jag om flyktbeteenden. Det är ett ämne som jag tycker är väldigt intressant, och väldigt viktigt. Vi ägnar oss alla åt olika flyktbeteenden, och det är helt okej, det är en del av att vara människa. Men det är också viktigt att vara medveten om det, och försöka att undvika att fly från sina känslor hela tiden.

Om du vill stödja podden och få tillgång till alla transkript, följ länken här under:

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Ja, så jag tänkte prata lite om flyktbeteenden. För det är nånting som jag tror att dom flesta har på olika sätt. Och ett flyktbeteende, ja, det är liksom ett beteende där man flyr från nånting, alltså, man flyr från en känsla. Känslan man har just nu kanske känns jobbig. Man kanske känner sig stressad, orolig, och så. Och då vill man fly från den känslan.

Och då finns det olika sätt att göra det på. Det finns liksom uppenbara flyktbeteenden, som till exempel att röka cigaretter, eller dricka alkohol, eller ta andra droger, eller äta godis eller andra söta saker med socker, eller porr, eller tv-spel, dataspel.

Eller också liksom bra..eller, inom citationstecken "bra" saker, för att träning, det är ju jättebra, men man kan också använda träning som en flykt. Man kan använda sex som en flykt. Allt möjligt.

Till och med språkstudier, jag till exempel prokrastinerar ofta med att studera språk, för jag tycker det är kul att studera språk, lära mig språk. Men ibland kanske det finns nåt annat som jag borde göra, men så prokrastinerar jag i stället.

Prokrastinering är också samma typ av flyktbeteende. Det är liksom, man vet att man borde göra nånting, men man gör inte det, man gör nåt annat. Man känner en jobbig känsla, och man vill bort från den känslan.

Och en sak som är väldigt tydlig för mig, som jag har problem med, det är telefonen. Man liksom känner nästan som såhär magnetisk kraft som drar i en från telefonen. Automatiskt så bara tar man telefonen.

…för hela transkriptet tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

2 thoughts on “SSP #127 – Flyktbeteende”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *