SSP# 131 – När ska man börja prata?

  • by

Tjenare! I veckans avsnitt av Simple Swedish Pocast pratar jag om när man ska börja prata på ett nytt språk. Ska man börja direkt första dagen, eller ska man först lära sig förstå språket väl, innan man börjar prata? Jag skrev en artikel för detta avsnittet, så jag skrev först och spelade in sen. Jag säger dock inte exakt det som står i texten, utan jag pratar lite mer fritt. Du kan läsa början av artikeln här under. Om du vill läsa hela kan du bli patron!

Become a Patron!

Artikel

(Den här artikeln är skriven på en relativt informell svenska)

Många kanske inte har tänkt på det, men det är inte helt självklart – när ska man börja prata svenska?

Många tänker att det är klart man ska börja prata direkt. Det är liksom en del av processen. Andra människor föredrar att studera språket länge innan de börjar prata. Sen finns det människor som kanske inte ens känner att de behöver lära sig prata. De kanske bara vill läsa böcker och titta på filmer. Vem säger att du måste prata om du inte vill eller behöver?

Men de flesta vill nog lära sig prata. Man kanske bor och jobbar i Sverige. Man kanske har svenska vänner eller familj. Eller man kanske bara är intresserad av språket och kulturen. Så det är naturligt att man vill kunna kommunicera på svenska med familj, vänner, kollegor och andra personer.

Sen är det faktiskt så också att när man pratar ett språk så blir man faktiskt bättre på att förstå det också! Man lär sig språket mer ingående, mer på djupet. Så om man verkligen vill lära sig ett språk mer komplett så är det definitivt en fördel att öva på att prata också, oavsett om man har mycket användning för det eller inte.

Det är också väldigt kul att kunna prata på ett nytt språk! Det är lite av en ny verklighet, en ny identitet, en ny värld, och det kan vara väldigt spännande. Samtidigt kan det också kännas konstigt i början. Nya ljud, nya ord, man gör massa misstag och så vidare.

Det kan göra att man känner sig obekväm och stressad. Och det är helt normalt. Att gå in i något nytt är oftast inte så bekvämt. Men, som jag gillar att säga – livet händer utanför ens trygghetszon!

Så när ska man då börja prata på det nya språket?

…för hela texten tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *