SSP #132 – Samtal om Stockholm och Sverige (del 1)

  • by

Hallå hallå! Här kommer ett nytt avsnitt med ett samtal. När jag var och åkte skidor för några veckor sen så spelade jag in det här samtalet med min faster Ia. Vi pratar mycket om Stockholm, och även om Sverige, svenskar och svensk kultur. Ett intressant samtal!

Om du är patron på 5€-nivån får du tillgång till den första halvan av samtalet. För hela samtalet behöver du bli patron på 10€-nivån. Då får du kan du också ladda ner en övning för svenskt uttal baserad på meningar som kommer upp i avsnittet!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Fredrik: Ja, jag har egentligen inte förberett så mycket, men jag har några frågor som jag..eller några saker som ville prata om. Men först så kan vi bara prata om vem du är. Ah, du är min faster!

Ia: “Tía Ia”. Just det! Precis. Så vad vill du veta mer, höll jag på att säga, haha.

Fredrik: Nä men, vad heter du, vad är våra band, var kommer du ifrån?

Ia: Ja, okej. Ja men jag heter ju då egentligen Maria, men kallas alltid för Ia, i dom flesta sammanhang.

Fredrik: Det är mest familjen som kallar dig för Ia, eller?

Ia: Näe, faktiskt inte. I alla sammanhang. För att jag lyssnar inte till ‘Maria’. Så om nån vid något tillfälle ropar på mig och säger ‘Maria’, då reagerar inte jag. Så att.. Och jag känner mig mer bekväm med att bli kallad för Ia.

Fredrik: Aha jag trodde att det var bara inom familjen.

Ia: Nej jag.. Alltså Maria är mer ett, såhär, offentligt namn, som jag kan ha i vissa sammanhang, så. Men helst Ia. Känns lite mera familjärt, så.

Fredrik: Men har du kallats för Ia..du har väl kallats för Ia sen du var barn?

Ia: Ja, visst, alltid.

Fredrik: Dina vänner också, när du var barn, också?

Ia: Äah..inte i skolan kanske. I grundskolan och så, men.. Alltså jag hade en bästis när jag var fyra, och hon hade två stycken kompisar som hette Maria. Och då blev det så att bara för att vi skulle skiljas åt, då. Så började dom kalla mig för Ia, och jag gillar det. Jag tycker om mitt namn.

Fredrik: Var det där det startade?

Ia: Ah, när jag var riktigt liten.

Fredrik: Aha, [här] får jag reda på nya saker!

….för att läsa transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

….för att läsa och lyssna på hela avsnittet, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *