SSP #133 – Pengar

  • by

Tjeeenare! I det här avsnittet pratar jag om pengar. Det är ett lite lättare avsnitt och jag försöker förklara flera nya ord bara genom att använda svenska. Hoppas ni gillar det!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, så idag ska jag prata om pengar. Och, ja, vi ska lära oss lite olika ord som är relaterade till pengar. Så vi börjar med om man har väldigt mycket pengar, då är man rik. Så en rik person har mycket pengar. Och om man inte har mycket pengar, om man har väldigt lite pengar, då är man fattig. Så en fattig person har inte så mycket pengar. Så.. Och om man inte har några pengar alls, då är man pank. Så, ja, jag till exempel, jag har varit helt pank en gång i mitt liv. Då hade jag inga pengar, så ja, jag var pank helt enkelt.

Och vad behöver man göra då? Jo, man behöver tjäna pengar. Så om man har ett jobb, då får man lön. Och lön, det är pengar man får när man jobbar. Så, man kan fråga “hur mycket pengar tjänar du?”. Ah, “jag tjänar tjugo tusen (20 000) i månaden. Min lön är tjugo tusen i månaden”. Så, du kan ha timlön, du kan ha månadslön. Så, ja, så.. Det beror på om du tjänar dina pengar per timme eller per månad.

Och man får inte hela lönen själv, utan en del av lönen behöver man betala i skatt. Och skatt, det är pengar som man betalar till staten. Så, ja, i Sverige har vi ganska höga skatter. Och många människor gillar inte att betala skatt, men jag tror att i Sverige så finns det ganska många människor som är okej med att betala skatt.

…för hela texten tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *