SSP #135 – Sätt realistiska mål

  • by

Hallå hallå! I det här avsnittet pratar jag om hur man sätter bra och realistiska mål för sina språkstudier. Det är speciellt viktigt att veta varför man studerar, och att man sätter mål som känns kul och spännande!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, då ska vi prata om hur man sätter realistiska mål för sina språkstudier. Så, först och främst, varför ska man sätta mål? Ja, alltså att bara säga “ah, jag ska lära mig” eller “det skulle vara kul att lära mig”, eller så, det funkar inte.

Det fungerar inte att säga att man bara “ah men jag vill lära mig det, jag ska lära mig det”, utan du måste ha nåt lite mer specifikt. Du måste liksom veta varför du lär dig ett språk. För att det tar väldigt mycket tid och energi att lära sig ett språk. Så man måste liksom veta varför man lär sig det språket. Så, man måste sätta mål.

För att om man har mål, om man har en anledning, om man har ett “varför”, då får man motivation att vilja fortsätta lära sig. Det kommer kännas mer kul att lära sig. Och det är väldigt viktigt att det känns kul att lära sig, att det känns meningsfullt. Så ja, du behöver veta varför du lär dig språket. Och du behöver sätta mål för att upprätthålla motivation.

Så.. Och folk sätter ofta ganska dåliga mål. Ett misstag som är vanligt, det är att folk sätter orealistiska mål. Så, orealistiska mål, det är alltså mål som man inte kan nå med den tiden och energin som man tänker lägga, liksom, som man är beredd att lägga.

Så ett exempel är liksom att “ah men jag vill kunna prata flytande”, och man förstår inte att det antagligen tar flera år, och man måste öva varje dag. Man måste liksom skapa en miljö – eller vara i en miljö – där man använder språket varje dag, man måste göra det till en del av sitt liv.

För att prata flytande, det betyder att..du behöver inte tänka så mycket när du pratar, utan det bara kommer. Du kan uttrycka dig fritt. Och det tar lång tid, och det kräver mycket tid, energi, ansträngning och så. Så att om man inte är beredd att lägga det, då är det väldigt orealistiskt att ha det målet.

…för hela texten tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *