SSP #136 – Sverige på väg in i NATO

  • by

Hej! Det är mycket som händer nu. Putins krig i Ukraina har fått stora konsekvenser för världen, inklusive för Sverige. För första gången på över 200 år är Sverige på väg att bryta sin militära alliansfrihet för att gå med i NATO. Jag har därför gjort ett avsnitt om detta. 

Jag skrev först en artikel, och den kan du läsa om du blir patron! När jag pratar så läser jag inte exakt som det står i artikeln. Jag pratar mer fritt för att det ska bli naturlig talad svenska. Det är lättare att förstå och även viktigare att lära sig 🙂

Det här avsnittet kommer jag också att ladda upp på YouTube i videoformat!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är en artikel som jag skrev innan jag spelade in ljudet. Jag läser inte exakt vad som står i artikeln, utan pratar mer fritt. På så sätt blir språket mer naturligt talspråk, och lättare att förstå)

Det här avsnittet handlar om NATO och att Sverige är på väg att bryta 200 (två hundra) år av neutralitet, och bli medlem i en militär allians.

Jag vill först bara säga att jag absolut inte är någon expert på området, utan jag är bara en vanlig person som försöker följa utvecklingen och informera mig så gott jag kan.

Så först och främst, vad är NATO?

Namnet NATO står för North Atlantic Treaty Organization. Det är en militär försvarsallians. Det betyder att alla länder som är medlemmar i NATO ska försvara varandra militärt. Alltså, om ett land i NATO blir angripet ska de andra länderna i NATO komma och försvara det landet.

NATO bildades år 1949 (nitton-hundra-fyrtio-nio) i början av kalla kriget. Det var ett svar på Sovjetunionen och deras aggressiva politik i östra Europa. USA ville att länderna i Väst skulle kunna försvara sig om Sovjetunionen anföll något av dem.

Länderna som har varit med i NATO från början är: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island.

...för att läsa hela artikeln tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *