SSP #137 – Stranden

  • by

Hej hej! Här kommer ett lite lättare avsnitt om att vara på stranden. Att sola och bada är något som svenskar gillar mycket att göra, och eftersom det är säsong för det nu så tänkte jag att jag gör ett avsnitt med vokabulär relaterat till detta 🙂

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Så ja, svenskar älskar sol och varmt väder, antagligen för att vi inte har så mycket av det i Sverige. Så, ja. Så svenskar älskar.. Vi kanske behöver kompensera för allt mörker, och kylan som är under vintern, och..inte bara vintern, utan också höst och vår. Så ja, det är vanligt att svenskar gillar att gå till stranden, att sola, bada, såna saker.

Och att sola, ja, det betyder helt enkelt att man ligger i solen för att bli brun, för att få en solbränna. Och en solbränna, det är ju då den här bruna färgen man får när man ligger mycket i solen – när man solar mycket. Så - att sola. Och att bada, det betyder då såklart att man är i vattnet. Man är i vattnet, man gör saker i vattnet, man simmar, leker, eller bara är i vattnet – det är att bada.

Och det här kan man göra vid havet. Havet, alltså, till exempel Atlanten, eller Östersjön. Så, om man bor i Sverige, då kan man åka till kusten. Till exempel västkusten, och man kan bada i havet, ligga på en strand eller på klipporna. Ibland finns det ingen strand, utan det kanske bara finns klippor. Ja, då får man ligga på klipporna.

Så man kan åka till..man kan också åka till en sjö. Och en sjö, det är liksom vatten som är inne i landet. Så till exempel Vänern och Vättern, dom är Sveriges största sjöar. Och sjöar är ofta sötvatten. Så, havet är saltvatten, men sjöar..i alla fall i Sverige så är sjöar sötvatten.

Och man kan också åka utomlands. Så, att vara utomlands betyder att man inte är i Sverige. Så man åker till nåt annat land – så man åker utomlands. För svenskar är det väldigt populärt att åka till till exempel Spanien.

…för hela transkriptet tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *