SSP #138 – #Swedengate

  • by

Tja! Det har kommit en ny twittertrend dom senaste dagarna som handlar om Sverige. Det är memes och skämt, men också mer allvarliga saker som handlar om slaveri och rasism. Allt under hashtagen #swedengate. Så jag kollade lite på vad det är folk säger, och gjorde ett avsnitt om detta!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Ja men välkommen ska du vara till Simple Swedish Podcast. Ja, så idag så ska jag prata om en grej som händer just nu, en twittertrend, en hashtag som heter #swedengate. Jag läste om den igår, och jag tänkte att det kan vara ett kul ämne att prata om.

Så först ska jag tacka några nya patrons, och det är Antoinette, Jack, Ada, Maryam och Hönö. Så tack till er för att ni stödjer den här podden. Att bli patron kostar bara fem euro (5€) per månad, och du får transkript till ett nytt avsnitt varje vecka, plus alla gamla avsnitt, alltså 138 stycken avsnitt. Så..

Och om du är patron på 10€-nivån (10€ tier), då får du också tillgång till lite andra saker, till exempel en övning på uttal som kommer varje vecka. Så det är en väldigt bra övning för svenskt uttal. Så gå till min hemsida swedishlinguist.com, och läs mer om det.

Men ja, då ska vi då prata om #swedengate. För att det verkar som att folk har börjat prata väldigt mycket om Sverige dom senaste dagarna. Det finns en hashtag som är #swedengate. Och det är..det är mycket memes, och skämt, och också andra saker som är negativa om Sverige också.

Och jag tycker många av dom här memesen och skämten är rätt kul, för man kan inte ta sånt här så seriöst. Men det finns också andra saker som har kommit upp som har att göra med rasism och kolonialism och slaveri, och såna saker. Så jag tänkte jag skulle kommentera det här, som en svensk person då.

Så först och främst, vad är #swedengate? Ja som sagt, det är en hashtag. Men den började inte på twitter, utan den började på reddit. För det var en tråd där.. Reddit, alltså forumet, det är ett forum på nätet. Så det var en tråd som hette:

What is the weirdest thing you had to do at someone’s house because of their culture or religion?

Så alltså på svenska skulle det vara..alltså titeln på den här tråden är:

Vad är det konstigaste du har behövt göra hemma hos någon på grund av deras kultur eller religion?

Och en person hade då svarat..ah, den här tråden handlar inte om Sverige specifikt, men det var en person som svarade så här, och det här är min svenska översättning på det här inlägget, på det här svaret:

Jag var hemma hos en svensk vän. Vi lekte i hans rum. Hans mamma ropade att middagen var klar. Och lyssna på det här, han sa åt mig att VÄNTA i hans rum medan dom åt. Helt sjukt.

…för hela transkriptet tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *