SSP #155 – Resor i Brasilien (samtal med min bror)

Detta är ett specialavsnitt! Här hör du första delen av samtalet. För att höra hela samtalet – bli patron på “tier 10€” – länk här!

I det här avsnittet pratar jag och min bror om våra resor i Sydamerika, speciellt Brasilien. Han berättar om när han började prata med en tjej på en buss på väg till Uruguay, och bestämde sig för att ändra sina planer, och i stället gå på en festival i Porto Alegre. Jag berättar om några erfarenheter jag själv hade i Porto Alegre, i Brasilien.

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Intro

Hallå hallå, välkommen till Simple Swedish Podcast. Och, ja, idag så ska du få höra ett samtal som jag hade med min bror. Och det är inte ett nytt samtal, utan jag spelade in det för ungefär två år sen. Så det är lite svårare att förstå såklart eftersom det är ett vanligt, naturligt samtal på svenska. Så för att göra det lite lättare så tänkte jag berätta ungefär vad vi pratar om först, så det blir lite lättare att följa med i samtalet.

Men först så ska jag säga några saker, och det är att om du vill läsa transkriptet till det här avsnittet så kan du bli patron. Det kostar bara fem euro i månaden, och det är ett väldigt väldigt bra sätt att lära sig att förstå talad svenska bättre. Och jag ska tacka några nya patrons, och det är Tevfik, Ewa, Eric, Lilian, Maaike och Raphael. Tack till er för att ni stödjer det här projektet.

Och jag ska också säga att det här är ett specialavsnitt. Så att du får höra bara första delen av det här samtalet. För att höra hela samtalet, då behöver du bli patron på 10€-nivån. Och ja, så det finns två nivåer på Patreon-programmet. Fem euro, då får man transkripten till alla avsnitt. För tio euro, då får man också ett extraavsnitt per månad, och den här månaden är det hela, alltså, hela det här avsnittet. Så del ett och del två.

Man får också tillgång till Discord, alltså en chatt, där man kan prata med mig, ställa frågor, prata med alla andra också. Och du får också varje veckan en övning i svenskt uttal. Så det är Patreon-programmet på 10€-nivån. Okej, för att bli patron, gå till min hemsida – www.swedishlinguist.com. Och där finns länkar.

Okej, så, innan vi lyssnar på det här avsnittet så ska jag bara beskriva lite vad vi pratar om. Så, ja, vi pratar om våra resor i Brasilien. Så både jag och min bror har varit i Brasilien. Vi var inte där samtidigt, utan vi pratar om våra olika erfarenheter, resor.

Vi nämner, alltså vi pratar om, en person som heter Gabriel. Gabriel är våran vän från Brasilien som vi träffade på en surfresa i Portugal några år tidigare. Så när jag var i Brasilien, då träffade jag Gabriel, men Niklas, när han var där – alltså Niklas, det är min bror – så träffade han inte Gabriel, för att Gabriel var inte där då, alltså inte i Porto Alegre.

Så vi pratar om Porto Alegre, det är en stad i Brasilien, i södra Brasilien. Och Niklas, han berättar att han var på en buss, och han var på väg till Uruguay. Och han började prata med en tjej på bussen, och den här tjejen, hon skulle till en festival. Och dom pratade om festivalen, och ja, Niklas bestämde sig för att han också ville på den festivalen.

Och den här tjejen bodde i Porto Alegre, och det var på vägen då. Så i stället för att åka direkt till Uruguay så bestämde sig Niklas för att boka ett boende, alltså boka en airbnb, i Porto Alegre, och gå på den här festivalen då.

Men när han kom fram till Porto Alegre så visste han inte hur han skulle hitta den här airbnb:n, han hittade inte airbnb:n, och ja.. Det var sent på kvällen, han hade inget internet, och det fanns lite märkliga människor där, lite konstiga människor. Uteliggare, en uteliggare är en person som är, ah, oftast hemlös, alltså “ligger ute“, alltså sover utomhus, en uteliggare. Ja, så att..

Och han var rädd att bli rånad. Att råna någon är till exempel när man, ah, tar saker från någon. Man kan råna någon på pengar, på mobilen, såna saker. Och ibland så använder rånare vapen, till exempel en pistol eller en kniv. Så han var rädd att bli rånad.

Och jag berättar också om när jag var där. Så när jag var i Porto Alegre, då hämtade Gabriel mig på flygplatsen, och jag berättar att vi åkte förbi en plats där det var polis och ett gäng. Alltså polisen hade liksom tagit ett.. Eller det såg ut som att polisen hade tagit ett gäng, för att det var massa poliser och massa personer som stod med sina händer på bilarna.

Och jag berättar också att..när jag var i Porto Alegre, att det var svårt att veta hur säkert det var, och jag berättar om min erfarenhet att ta ut pengar. Så det var en upplevelse också. Och vi pratar om liksom generell säkerhet, hur säkert det är på dagen, på kvällen, olika delar, och så vidare.

Ja, jag pratade lite snabbare i det här introt eftersom det här avsnittet är lite svårare generellt. Men ja, hoppas det blir lättare nu att följa med efter den hära lilla introduktionen. Så, då lyssnar vi då.

...för hela transkriptet - bli patron för 5€ per månad - klicka här!

..för hela samtalet - bli patron för 10€ per månad - klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *