SSP #161 – Samtal med pappa – att växa upp och flytta runt (del 1)

Hallå hallå!

Här kommer för första gången ett poddavsnitt med min pappa. Vi pratar om hans uppväxt, och hur han flyttade runt mycket med familjen. Vi pratar också om att jag har flyttat mycket i vuxen ålder, och vad det är att vara “hemma”. 

Den här typen av konversationer är perfekt för att träna på att förstå vanlig, naturlig svenska, så se till att ta hjälp av transkriptet, och hoppas ni gillar avsnittet! 🙂

Obs! Det här är del 1 av samtalet – för hela samtalet behöver du bli patron på 10€-nivån!

Become a Patron!

Jag, min pappa och min bror - klädda för att röja i skogen!

Transkript

- Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel"!

Intro

Hej där, du lyssnar på Simple Swedish Podcast. Hoppas allt är bra med dig. Själv är jag fortfarande lite lite sjuk. Det är en seg jävel det här, alltså det verkar som det tar lång lång tid att bil helt frisk. Men, ja, jag hoppas att jag mår helt bra snart. Jag har hört att det är många som är lite sjuka just nu, så, ja.

Så i dagens avsnitt så har jag en gäst, och det är ingen mindre än min pappa. Och det är första gången som han är med i podden. Och vi pratar om hans uppväxt, vi pratar om olika städer som han har bott i. För han flyttade en del under sin uppväxt, och, ja, vi pratar om hans familj lite – som är då min familj på hans sida. Och liksom om hur det är att flytta till olika städer, och vad som är “hemma”, och såna saker. Så det blev ett intressant samtal tycker jag.

Och det är några städer som kommer upp i samtalet som jag tänkte bara nämna här, och det är för det första Karlstad. Och Karlstad, det är en medelstor stad som ligger 250 (två-hundra-femtio) kilometer norr om Göteborg. Så både min mamma och min pappa har faktiskt bott i Karlstad.

Och så pratar vi om Malung. Och Malung är en lite mindre stad som ligger i Dalarna. Och den ligger lite längre norrut från Karlstad. Så om man åker till Karlstad från Göteborg, och sen bara fortsätter norrut några timmar till, då kommer man till Dalarna, och där ligger Malung. Och så pratar vi om Alingsås, och det är staden som jag växte upp i. Ja, också en ganska liten stad. Så..

Och här är då del ett av det här samtalet. För hela avsnittet, då behöver du vara patron på 10€-nivån. Och om du är patron på 10€-nivån, då kan du lyssna på hela avsnittet, och du kan också läsa hela transkriptet. Och det här är perfekt om du vill öva på att förstå talad svenska. Så hela avsnittet och hela transkriptet för alla patrons på 10€-nivån. Och för det kan du gå till www.patreon.com/swedishlinguist.

Och jag ska tacka några nya patrons, det är Jan Willem, Kendra, Aurélien, Pierre, och Rachel. Jag hoppas jag uttalade era namn rätt. Ja, men då tar vi och lyssnar på avsnittet då!

Samtal

Fredrik: Men, ja, så.. Jag tänkte vi kan bara prata om ditt liv, och jag kommer ställa frågor och så, så att.. Men ja, du är ju då min pappa.. Jag har börjat..jag har spelat in från början alltså. Så du är ju då min pappa, och jag tänkte vi kunde bara prata om ditt liv och din uppväxt, och kanske också lite om butiken och så. Så.. Men först och främst, vem är du, och var kommer du ifrån?

Jan: Ja, Jan – pappa, då. Född och uppvuxen i Stockholm.

Fredrik: Uppvuxen i Stockholm?

Jan: [Dom] första fem-sex åren, ja. Med ett litet mellanhopp i Malung, i Dalarna.

Fredrik: Ah du har bott i Dalarna också?

Jan: Vi har bott i Dalarna, familjen bodde i Dalarna i två år, där min syster föddes.

Fredrik: I Malung?

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *