SSP #162 – Samtal med Couch Polyglot – Lära sig prata, förstå, och vara bekväm

  • by

Hallå hallå! 

Här kommer för första gången i podden ett samarbete med en annan youtuber! Jag pratar med Laura som har kanalen Couch Polyglot, och hon har lärt sig svenska mycket med hjälp av podden Simple Swedish Podcast. Därför är det såklart extra intressant att prata med henne om att lära sig språk, och speciellt om hur man är bekväm med att prata. 

En viktig poäng vi tar upp är att man inte alls behöver prata perfekt för att känna sig bekväm. Du kanske kan höra att Laura inte säger rätt alltid, men vi har ändå en flytande konversation utan problem. För transkriptet har jag dock skrivit allt på “korrekt” svenska. 

Hoppas ni gillar avsnittet!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Intro:

Hej där, välkommen till Simple Swedish Podcast! Hur är läget med dig? Hoppas det är bra! Själv är jag lite lite sjuk, men, ah, jag hoppas det blir bättre snart, för att, ja, jag har vart lite sjuk den senaste veckan. Ah, jag känner mig lite bättre nu, så jag tror att jag kommer må bra..helt bra ganska snart.

Så ja. Idag har vi ett lite speciellt avsnitt, vi har en konversation med mig, och en youtuber som kallar sig för Couch Polyglot. Och vi pratar om olika metoder, vi pratar om begriplig input, om hur hon börjar lära sig ett språk, hur man lär sig vokabulär, och många andra saker.

Och en viktig sak här då är att hon har lärt sig svenska i ungefär ett år, och hon har inte övat mycket på att prata. Men ändå så känner hon sig bekväm i det svenska språket, och ändå så uttrycker hon sig relativt fritt. Och vi förstår varandra utan problem, och vi har en fri konversation i en halvtimme.

Och betyder det då att hon pratar helt korrekt svenska hela tiden? Näe. Och det här är en viktig poäng som vi också pratar om. För även om man inte har lärt sig ett språk så länge, och även om man inte pratar perfekt, så kan du fortfarande vara bekväm, du kan fortfarande ha konversationer med svenskar, uttrycka dig relativt fritt, och ha kul, liksom.

Så ja, jag uppskattade det väldigt mycket, det här samtalet. Och efter det här samtalet på svenska så pratade vi också spanska, och vi pratade franska, och vi pratade också lite ryska faktiskt. Och den här andra delen av samtalet kan du se på YouTube, på hennes YouTube-kanal, som då heter Couch Polyglot.

Så gå och kolla på den videon, och kolla in hennes kanal, det finns mycket bra och intressanta videor där som är relaterade till att lära sig språk.

Och transkriptet till det här avsnittet finns såklart som vanligt på min Patreon. Och texten jag har skrivit är liksom korrigerad. Så när du läser transkriptet så kan du se liksom exakt som det är helt korrekt på svenska, då. Så att du skulle kunna då jämföra.

Och ja, jag ska tacka tre stycken nya patrons, och det är Rima, Felipe och Rafał. Tack för att ni stödjer den här podden! Och tack till Laura på Couch Polyglot för det här samtalet!

Ja, då tar vi och lyssnar då!

Samtal:

Fredrik: Okej, så, då spelar vi in. Så, hallå, hallå hallå Laura.

Laura: Hallå Fredrik! Hur mår du idag?

Fredrik: Jag mår väldigt bra. Jag steg upp tidigt, och jag var på jujutsu-träning. Och sen åt jag frukost, och nu sitter jag här.

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Och här kan du se videon med resten av samtalet på andra språk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *