SSP #175 – Att känna sig hemma eller som utlänning (del 1)

  • by

Hej hej! Här pratar jag med min pappas sambo Tina! Vi pratar om orden “sambo” och “särbo”, om den skånska dialekten, om att bo i Italien, och att flytta till en ny del av Sverige. Mycket intressant!

Detta är bara första delen av samtalet! Om du vill höra hela samtalet (och läsa transkriptet) behöver du bli patron på 10€-nivån (Tier 10€) – klicka här!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Okej, men hallå där, välkommen till Simple Swedish Podcast. Och idag så har jag ett samtal med en gäst. Och det är såklart alltid kul, dels för att det är kul att prata med personer, men också för att det blir en annan typ av poddavsnitt. Så det är lite svårare, men den här typen av avsnitt är perfekt när man vill lära sig att förstå svenskar i vardagen. Så om du vill lära dig förstå vad svenskar säger när dom bara pratar helt vanligt, då är det perfekt att lyssna på samtal, helt enkelt.

Och det finns såklart transkript till det här avsnittet om du är patron. Du kan gå till www.patreon.com/swedishlinguist, eller gå till min hemsida www.swedishlinguist.com. Men det här avsnittet är ett specialavsnitt, så du får bara höra halva avsnittet, och andra halvan, det är för patrons på 10€-nivån.

Så den vanliga nivån är 5€ per månad. Då får du transkript varje vecka till nya poddavsnitt. Om du är patron på 10€-nivån, då får du också hela det här avsnittet och hela andra specialavsnitt, och du får tillgång till discord-servern, alltså ett chattrum där du kan skriva med mig och dom andra patronsen på 10€-nivån. Och du får en övning i uttal varje vecka. Så det är 10€-nivån, okej. 5€-nivån, det är för bara transkript.

Så, yes, och jag ska tacka några nya patrons, det är Carey, Veronika, Vasiliki, Janice, Manroop, och Shinade, och någon som bara skrev sin mejladress, så jag tänker inte säga mejladressen för det kanske inte är så bra. Men tack till er för att ni stödjer den här podden.

Okej, så innan vi börjar, innan vi börjar lyssna, så ska jag bara förklara några ord och berätta lite vad vi pratar om för att det ska bli lättare för dig att förstå, och lättare för dig att följa med i samtalet.

Så jag pratar med min pappas sambo, alltså min pappas partner. Så, ordet “sambo”, det betyder att det är en partner som man inte är gift med, men som man bor ihop med. Så man bor tillsammans, man är alltså “sam-bo”, man bor tillsammans, man är sambo.

Så man kan säga till exemepel, ah, “min sambo”. Och man kan säga också “vi är sambo”. Okej.

Sen finns det också ordet “särbo”. Och särbo är ju då om man inte bor tillsammans. Så om man är lite yngre, då säger man pojkvän/flickvän antagligen. Om man är gift så säger man “min man”, “min fru”. Men annars kan man säga sambo eller särbo.

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *