SSP #180 – Olof Palme

  • by

Olof Palme är en viktig person från svensk historia och mordet på honom är ett nationellt trauma för Sverige som land. Han var statsminister två gånger, och blev mördad 1986 utan att polisen hittade mördaren. I det här avsnittet får du veta vem han var, och vad som hände!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta är transkriberat talspråk. Det innehåller informella stavningar, utfyllnadsord, och ibland till och med "fel")

Hej där! Välkommen till Simple Swedish Podcast. Idag ska jag prata om ett väldigt väldigt spännande ämne. Jag ska prata om Olof Palme! Och om du har lite koll på Sverige och Sveriges politiska historia, då känner du garanterat till Olof Palme. Han är och var en väldigt väldigt känd person i Sverige. Och ja, så jag ska prata om honom.

Han var ju då statsminister i Sverige, och han blev mördad. Och grejen med det här är att det här mordet, det blev aldrig uppklarat. Så man vet fortfarande inte vem som mördade Olof Palme. Och det är också såklart en anledning till att det här är en så stor grej, och att det är en sån, ja, att hela grejen blev så känd.

Så ja, intressant ämne. Först ska jag tacka några patrons. Det är:

Anna, Lika, Eva, Virginia, Gabriela och Юлия.

Tack tack till er för att ni stödjer den här podden! Ni får då såklart transkript till alla avsnitt. En jättebra resurs, det kostar bara 5€ per månad. Ja, plus moms då - plus “VAT” - Så då får du transkript till avsnitten varje vecka, och det är också ett jättebra sätt att stödja podden och mig. Så ja, tack till alla mina patrons!

Okej, Olof Palme. Så en kort kort summering först. Så, Olof Palme levde mellan 1927 (nitton-hundra-tjugo-sju) och 1986 (nitton-hundra-åttio-sex). Och han var en av Sveriges mest kända politiker, internationellt också.

Och han var Socialdemokraternas partiledare, och han var statsminister på 70-talet (sjuttiotalet) och 80-talet (åttiotalet). Och han blev mördad i februari 1986.

....för att läsa hela transkriptet till detta och alla andra avsnitt, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *