SSP #48 – Hur man skaffar vänner (how to make friends)

  • by

Tjenare! Här kommer nästa avsnitt, och idag delar jag med mig av tips på hur man bygger sin vänkrets och sociala nätverk. Jag har flyttat till nya städer och länder många gånger, så detta har varit något jag har behövt göra ofta. Glöm inte att alla avsnitt finns på Spotify, iTunes och PodBean-appen, och att du får tillgång till hela PDF-transkript om du blir patron! Nu finns även ett hemligt chattrum där man kan prata direkt med mig, och PDF:er med grammatikövningar! Klicka på Patreon-knappen här nedan om du är intresserad 🙂

Become a Patron!

(Kan ni berätta för mig, är den här spelaren bättre eller sämre än den jag använder i alla andra poster?? Här kan ni ju se fler än ett avsnitt, men spelaren är större..)

Transkript

(Obs! Tänk på att transkriptet är i talspråksstil, det är alltså en informell stil eftersom det är transkriberat talspråk)

Nämen tjenare, där sitter du och lyssnar på Simple Swedish Podcast! Välkommen, välkommen! Och idag ska jag prata om hur man skaffar vänner, hur man bygger en vänkrets. Så, till exempel om du flyttar till en ny stad, eller till och med ett nytt land. Det har jag gjort många gånger, och jag har behövt bygga en vänkrets många gånger, så jag tänkte att jag skulle dela med mig av lite tips på hur man gör det.

Först så ska jag tacka två stycken nya patrons, Paula Gargulińska och Max Ovcharov. Tusen tusen tack till er! Och, ja, om det finns nån annan som vill bli patron, så gå in på min hemsida, swedishlinguist.com, följ länkarna där. Alla patrons får tillgång till PDF-transkript för alla avsnitt med förklaringar på ord och uttryck, och lite såna saker, och..

Jag har precis nu skapat en ny nivå på min Patreon-sida, så för lite högre summa kan du också få tillgång till våran privata server på Discord, och få övningar i grammatik och såna saker, PDF-övningar. Så gå in och kolla på det! Och nu ska jag snacka lite om hur man bygger en vänkrets, alltså, en vänkrets är, ah, som ett..ditt nätverk av vänner. Och..

Ja, jag har många gånger behövt göra det. Jag flyttade till Göteborg.. Första gången jag..nej, första gången jag flyttade, det var faktiskt till Australien. Så jag åkte till Australien, jag flyttade till Göteborg, jag har flyttat till Turkiet, Spanien, Ungern - två gånger, eller tre gånger nästan till och med. Så jag har behövt göra detta många gånger, och det är faktiskt så att när jag växte upp så var jag väldigt blyg och inte alls bekväm socialt. Och, ja, väldigt osäker och så. Och..

Jag hade samma vänner hela min uppväxt fram tills jag började gymnasiet, och, ah, i gymnasiet hade jag flickvän fram tills, ah, tvåan. Och sen när vi gjorde slut, då hade jag inga människor som jag umgicks med. Så att jag hade typ inga vänner. Och jag visste heller inte hur jag skulle skaffa vänner, för att jag var jättejätteosäker, jättedåligt självförtroende, och jag kommer ihåg att vi gick till matsalen, alltså där man äter i skolan, matsalen, och jag vågade typ inte följa med mina klasskompisar, för jag tänkte "hm, dom kanske inte vill att jag följer med..". Ah, jättedumt, men ja, så tänkte jag, och..

Så ja, det var då jag började jobba med mig själv och jobba på mitt självförtroende och min självkänsla och så. Och det har jag fortsatt med, men jag tänkte att just det kanske vi kan ta nån annan gång, och idag så pratar vi mer praktiskt om, liksom hur man bygger en vänkrets.

Så, ja, säg att du flyttar till en ny stad, kanske till och med ett nytt land. Så, ah, hur lär du känna människor, hur träffar du nya vänner? Och, ah, nu för tiden så finns det ju faktiskt jättemånga sätt att träffa folk på. Så att jag skulle säga, ah.. Först och främst så kanske du har kollegor eller klasskompisar eller rumskompisar som..ah, så det blir naturligt så, att du träffar människor, men.. Om du inte har det, eller om du ändå vill träffa andra människor så skulle jag säga att:

...för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *