SSP #50 – Gäst – Soldat i Afghanistan

  • by

Hallå hallå, och välkommen till ett nytt avsnitt 🙂 Den här gången pratar jag med en kompis till mig och min bror som tjänstgjorde i Afghanistan för ungefär tio år sen. Jag frågar honom vad som fick honom att göra det, hur det var där och vad han har lärt sig av det. Det är ett intressant avsnitt och lite mer avancerat, både eftersom det är en vanlig, naturlig konversation, och för att han har lite dialekt. Han kommer nämligen från Värmland. Hoppas ni gillar avsnittet och kommentera gärna! Glöm inte att alla avsnitt som vanligt finns på Spotify, iTunes, och PodBean-appen!

Become a Patron!

Blå moskén i Mazar-e-Sharif, staden där Erikssons camp var.

Transkript

(Obs! Transkriptet är i talspråksstil och innehåller flera informella stavningar och även mycket utfyllnadsord, såsom 'liksom', 'då', 'såhär', etc)

Hopp, ja sitter här med Eriksson, som vi kallar dig.

Yes, det är jag som är Eriksson

Ha, så, kan du berätta bara vem du är och hur vi känner varandra?

Ja, ja vi känner varann egentligen.. Vi konstaterade väl det igår, vi vet väl inte riktigt när vi träffades, men det är ju genom Niklas, din bror. Och jag och Niklas gjorde ju lumpen ihop. Så det är väl så det har börjat.

Ah, juste. Och lumpen, det är då svensk militärtjänstgöring.

Ja, svensk militärtjänstgöring. Och jag gjorde det ju då genom RBM, på P4.

När var det?

Det var 2009-10.

Elva år sen.

Elva år sen ja. Så det är, ja.. Och sen så har ju vi.. Vi har ju hängt ihop mycket, liksom, på, ja, vi har vart på resor och.. Nu sitter vi ju här i ett najs hotellrum med.. Vi har dragit ut två sängar från väggen, det ligger två grabbar framför mig här i kalsonger.

Och, ja vi är i Malmö just nu. Men..och var kommer du ifrån?

Jag är från Värmland, och vi är kända för vi har ganska mycket dialekt.

Ja.

Så Arvika i Värmland är jag ifrån.

Ah jag har ju släkt i Värmland, så jag är van att höra värmländska. Men jag tänkte vi kunde prata om..om din tid i Afghanistan. För du var ju soldat i Afghanistan.

Ja, det stämmer.

Ah, det är ju lite intressant.

Jag kan ju börja med att berätta om min tjänst där nere då i Afghanistan, och då var det så att jag söktein, för att.. Idag så fungerar det lite annorlunda, idag är man anställd, men tidigare fick man söka in, och då behövde man inte vara anställd innan i Försvarsmakten. Så jag sökte in och, ah egentligen så sökte jag då som vagnchef.

Hade du gjort tjänstgöring nån annanstans innan då eller?

Nej, jag hade inte gjort nåt, jag hade bara gjort lumpen innan, och så var det en dag i lumpen som..i slutet..som vi bara gick och sökte på..via nätet egentligen.

Men varför tänkte du att du ville göra det?

Nä men det var ändå.. Alltså min bror gjorde utlandstjänst i Bosnien, -96 (nittiosex), så att det var ändå en stor inspiration för mig, liksom, han kom hem och berättade grejer om det, liksom, och jag tyckte det verkade häftigt. Det vart..det var nog den stora grejen. Jag hade bestämt mig redan innan jag gjorde lumpen att jag ville göra lumpen och en utlandstjänst, minst.

Vad var det som du tyckte verkade häftigt?

Nej men det är väl det här, komma iväg, alltså, ja, och sen när man är liten så är det väl också, alltså, militär..alltså det är lite coolt med militär, liksom. Precis som det är med brandman och polis och..hela den biten, för barn liksom. Så hängde väl det med lite. Och sen så när jag väl åkte till Afghanistan så var det ju mycket annat också, jag såg ju liksom.. Väldig utveckling för mig att komma ner och se nånting annat. Vi har ju även många från Afghanistan i Sverige liksom. Så det är intressant att se vart dom kommer ifrån. Och så om man kan göra nån skillnad där nere då. Så det är väl dom stora skälen.

Vad gjorde du liksom första dan när du kom ner?

Ja men först var det ju så att, jag kom ju då in som vagnchef.

Vad är det?

Vagnchef, då sitter man..man har en vagn såhär, med en kanon uppepå.

Ett slags stidsfordon

Ah ett stridsfordon, skulle man kunna säga. Och så har man soldater bak som man har med sig då. Och då är jag ansvarig för den vagnen om vi.. Ja allt från att köra rätt väg till kanske samverka med bybor, till om vi skulle hamna i strid, egentligen, och koordinera striden i vagnen då. Så det var min uppgift. Och sen då, så i alla fall när jag kom in, så har vi först då sex månaders träning i Sverige. Som jag genomförde. Det gjorde jag borta i Stockholm, på Livgardet. Och där tränade vi allt möjligt, från minsök till sjukvård och stridsskjutningar, mycket sånt liksom. Och sen då så efter sex månader där, som var ganska intensiva, så åkte vi ner..och flög ner då. Från Stockholm till Marmal som den tyska campen heter där nere.

för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *