SSP #53 – Q&A-avsnitt

  • by

Hej! Här kommer ett Q&A-avsnitt där jag svarar på era frågor! Bland annat fördelar och nackdelar med Sverige, mina favoritpoddar, och vad som är svårast med att lära sig svenska. Som vanligt finns alla avsnitt på Spotify, iTunes och PodBean-appen!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Detta transkript är skrivet i talspråksstil och innehåller vissa informella stavningar på ord)

Så, först från Agata Konecka:

- Har du någon favoritpodcast?

Ja, jag har flera. Jag älskar till exempel Hardcore History. Jag gillar ju historia, och han som gör den podden är väldigt väldigt påläst och väldigt entusiastisk, så väldigt kul att lyssna på den podden. Jag gillar också Making Sense med Sam Harris, och också Joe Rogans podd. För svenska poddar så gillar jag Fragångspodden och Hur kan vi?. Båda är samtalspoddar. Jag tycker det är intressant att lyssna på samtal mellan smarta människor, och framgångsrika människor. Sen gillar jag att använda poddar när jag lär mig språk. Så för tjeckiska så lyssnar jag på Zdeňkův Český Podcast, och SlowCzech. Sen för portugisiska lyssnar jag på Janela Aberta. Och för spanska Ted en Español, alltså TedTalks på spanska. Och för franska InnerFrench.

Nästa fråga:

- Vad tycker du om Nyordslistan 2019? Har du använt några av orden som är listade där?

Och jag tittade på den listan. Jag tyckte det verkade som att dom flesta orden där var ganska onödiga och överflödiga. Men ett ord som jag tyckte var bra var 'immersiv'. Och det kommer såklart från engelskans 'immersive'. Och sen, visst, jag har använt, eller jag vet vad det är, 'deepfake' och 'ASMR'. Men sen, liksom, det finns ord, till exempel 'cybersoldat', 'grönt körfält' och 'växtbaserat kött', jag menar, jag förstår inte varför man behöver dom på en lista liksom.

Nästa fråga:

- Har du sett filmen Midsommar och vad är dina tankar om den?

Ja, jag såg den i Budapest tillsammans med lite folk, bland annat min flickvän, och jag tror..hon var inte så sugen på att komma till Sverige efter det. Men i alla fall, den är ju väldigt speciell, jag älskade faktiskt bildspråket och scenografin och det visuella. Det var väldigt vackert och originellt, men jag tycker själva storyn, och karaktärerna speciellt då, kunde ha varit bättre. Så, för att, den var inte så engagerande, liksom.

Sen, nästa fråga:

- Har du några favoriter bland klassiska svenska författare?

Och det har jag inte, för att tyvärr så läser jag inte så mycket på svenska. Jag har nyligen börjat igen för att, ju mer jag jobbar med det svenska språket, ju mer intresserad blir jag av att läsa, liksom, svenska böcker och så. Så jag började faktiskt läsa en bok på svenska, en roman på svenska, för första gången, ah, i mitt vuxna liv kanske till och med. Jag läste mycket när jag var yngre, men tyvärr så har jag..har jag blivit fokuserad mer på andra språk, sen.. Ah, inte tyvärr, men alltså, ah, jag borde kanske också ha.. Strunt samma!

Nästa fråga! Артём Назаров frågar:

- För och nackdelar med att bo i Sverige (förutom klimat och höga konstnader)?

Så, ja, intressant för många kanske. Jag tycker att fördelar är dels att allting funkar. Så saker funkar väldigt bra. Både service och..och liksom saker, internet och, jag vet inte, allting typ, allting bara funkar bra. Dels för att saker har hög kvalitet, och dels för att folk gör sitt jobb. Och, så det är också bra service i både affärer och restauranger och när du ringer kundservice och när du pratar med myndigheter, så.. Det är skönt, att saker funkar. Och sen, ja, gratis utbildning är ju såklart bra, och att det finns ingen riktig fattigdom. Och att löner är väldigt höga. Så egentligen, om du har en svensk lön så är konstnaderna inte så höga. Om du har en svensk lön så är kostnaderna faktiskt väldigt låga. Jag menar, jag kan leva här nu på..ja egentligen, du kan leva på 10 000 (tio tusen) kronor i månaden, helt okej. Det beror på lite hur mycket du betalar i hyra. Men hyrorna är inte heller jättehöga, så att jag tycker det är okej. Så, nackdelar, mycket regler! Så, regler, visst, det är bra. Och folk följer regler generellt också, men jag tycker också att det finns vissa nackdelar, att det tar död på lite frihetskänsla och lite karaktär och spontanitet och sånt. Så för mycket regler, då tappar man lite karaktär och spontanitet och såna saker. Och sen också att staten ska fixa allt, liksom. Alla.. Samhället bygger på att staten ska lösa alla problem, så att människor bryr sig lite mindre om varandra. Och ja, det är ju svårt att hitta en balans där, men det kan också vara en nackdel.

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *