SSP #56 – A Life on Our Planet

I det här avsnittet pratar jag om David Attenboroughs fantastiska nya film, A Life on Our Planet. Den här filmen är både skrämmande och inspirerande, och inte minst extremt viktig.

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är ett transkript av naturligt tal, och informella stavningar på ord förekommer!)

Hallå hallå, och välkommen till Simple Swedish Podcast! Jag heter Fredrik, och ja, idag så vill jag prata om en film som jag såg häromdagen. Det är David Attenboroughs nya film, A Life on this Planet (jag sa fel, det ska vara A Life on Our Planet). Och det här är ett sånt här tillfälle som man känner att det här måste alla se. Och jag ska förklara varför.

Först så vill jag tacka fem stycken nya patrons. Det är ju väldigt kul när det är många som vill stödja det här projektet. Jag blir väldigt glad, så jag vill tacka er, Tadeáš Koblížka, Ana Dugic, Todd M Anderson, Dragan och Aurelie Vachon. Jag tror att det uttalas så, det låter som ett franskt namn så..men ja, förlåt om jag uttalade det fel. Och ja, om det finns nån annan som vill stödja det här projektet, gå in på min hemsida, swedishlinguist.com och klicka er vidare till min Patreon-sida.

Så ja, ja, som sagt, ibland ser man nånting eller läser nånting och känner att det här måste alla se eller det här måste alla läsa. Jag tror senast det hände var när jag var klar med Sapiens, och även Life 3.0. Så dom två böckerna har påverkat mig väldigt mycket i min..i hur jag ser på världen och på människan, mänskligheten, och så vidare. Och den här filmen då, David Attenboroughs film, A Life on this Planet, den verkar först vara liksom en vanlig film om naturen och hur människan förstör planeten, och såna saker.

Men grejen är att, jag vet inte, han har en sån tyngd, den här mannen, han är så viktig för den här genren. Och han har upplevt så mycket, så han har ju en viss auktoritet på det här området, så att.. Och det känns som man litar på honom, alltså, det han säger, det spelar roll, det han säger, det känns viktigt. Och han känns också väldigt ärlig.

Och det jag uppskattar mycket är att..för.. Grejen är att, vanligtvis när man försöker..när det finns ett sånt här problem, så blir det oftast.. Antingen blir det, okej det här går åt helvete, det är desperat läge, allting kommer gå jättejättedåligt och det gör att man känner sig liksom hjälplös, man känner att det finns ingenting man kan göra, alltså, till exempel, okej, klimatet det går åt helvete, ja, vi är, we're fucked, liksom. Så, och då känner man att, ja, man känner sig hjälplös, man känner att man kan inte göra nånting liksom.

Och sen, det andra perspektivet som finns, det är att, nej det där är bara fake news, det där..det är ingenting som är..liksom, allting är okej. Det är.. Klimatkrisen, det är inte alls lika allvarligt som vi tror, och det finns ingen..vi behöver inte oroa oss liksom. Och båda dom narrativen gör att ingenting händer, för att om man..om man känner sig..om man känner att allting är på väg åt helvete, då känner man sig liksom..man känner att man kan inte göra nånting så man gör ingenting. Och om man känner att allt det här är fejk, att det finns ingen klimatkris, nej, då händer inte heller nånting.

Det är det som jag tycker är så bra med just den här filmen, att för det första så ger han ett perspektiv på det här. För han berättar om sitt eget liv, vad han har upplevt. Och det gör att det blir väldigt konkret, liksom man ser, okej det här har han sett, det här är konkret, det här är vad som har hänt.

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

2 thoughts on “SSP #56 – A Life on Our Planet”

  1. Thank you so much for this movie recommendation. I normally dont watch movies, but after your podcast I did watch this one with my husband. What a powerful message! I am really glad I did.
    You being so honest, so emotional about this movie experience has made it very convincing and clear why it would be worth watching.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *