SSP #61 – Coronaviruset och Sverige

  • by

Hej! Ja till slut har även (även = också) jag bestämt mig för att prata om coronaviruset! Jag tycker det är intressant att vi fortfarande verkar veta så lite om vilka strategier som funkar bäst, och jag själv lever i ett land som har en, internationellt sett, ganska speciellt strategi. Sverige har aldrig haft någon lockdown, och man har heller aldrig behövt ha på sig mask här. Så jag pratar lite om det, och några tankar om varför det verkar fungera relativt bra, även om både antalet bekräftade fall och människor på IVA (IC) stiger just nu, även i Sverige.

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här transkriptet är skrivet i talspråksstil och innehåller informella stavningar på vissa ord)

Tjena tjena, välkommen till Simple Swedish Podcast, hoppas allt är bra med dig som lyssnar på det här! Jag spelar in det här avsnittet igen för att min förra inspelning blev lite för lång. Det är verkligen svårt för mig att inte prata för länge, jag vill att avsnitten ska vara nånstans mellan tio och femton minuter. Men det är lite svårt ibland, att hålla sig till den tiden.

Så först en liten shoutout till Daniel, som är min senaste patron, tusen tack till dig Daniel! Och om nån annan också är intresserad av att stödja den här podden på Patreon, gå in på min hemsida, swedishlinguist.com och klicka vidare till min Patreon-sida.

Ja, så idag ska jag faktiskt prata om corona! Och, ja, vi har haft corona i världen i, ah, ungefär ett år. Jag har fortfarande inte gjort ett avsnitt om det här ämnet. Ja, jag tänkte att alla pratar redan om corona så jag kanske inte behöver göra det. Men det är ju så att Sverige är lite speciellt. Sverige har en lite speciell strategi som..och, som har blivit känd i världen. Den sticker ut, alltså den är inte som alla andra.

Till exempel behöver ingen bära mask i Sverige, och vi har aldrig haft nån lockdown. (I) dom flesta andra länder finns det, ibland, alltså.. Man måste bära mask på vissa ställen i alla fall, typ i butiker och så, men i Sverige behöver vi inte bära mask nånstans. Och, ja.. Och Sveriges strategi har alltså varit mest rekommendationer och inte restriktioner. Så..

Och det betyder att alla barer, dom är öppna..okej dom har lite restriktioner och det finns restriktioner, men mest är det rekommendationer. Till exempel: "Gå inte till gymmet" eller "gå helst inte inte till gymmet", men alla gym är fortfarande öppna, så om man vill så kan man gå till gymmet, men myndigheterna säger att det är bättre om du inte gör det. Eller det är bättre om du inte har fest, men det är fortfarande inte olagligt att ha fester, så..

Och det är liksom..och det funkar faktiskt ganska bra i Sverige. Och det är ju såklart också en debatt, funkar det eller funkar det inte, för i våras så hade Sverige väldigt höga dödstal, så ganska många människor dog. Och sen kan man diskutera, okej, varför dog dom och var corona en viktig anledning, och sanningen är att vi vet inte riktigt, och det är det som är det sjuka, att vi vet fortfarande inte så mycket om vad som funkar bäst. Vi kan se att vissa saker funkar bättre eller sämre än andra saker, men ah, ingen vet vilken strategi som är bäst.

Men ja, om man mäter dödsfall per capita så dog det ganska många i Sverige i våras. Och nu, andra vågen, nu så verkar det faktiskt inte vara så många som dör. Så om man jämför med andra länder i Europa så är det väldigt få som dör i Sverige, alltså det är inte så många som dör i Sverige. Men om man jämför med våra nordiska grannar, som Sverige..eller vad säger jag.. Norge, Danmark, Finland. Ah, då är det fortfarande fler som dör i Sverige.

Så, i alla fall, så just nu i alla fall, så verkar den här strategin funka relativt bra, trots att det har varit i princip samma strategi hela året, så, det är faktiskt en sak som jag gillar, att..alltså att.. I många länder så ändrar dom reglerna hela tiden, och okej, nu får man gå ut och nu får man inte gå ut och ah i det här området får man göra det och nu måste man bära mask och nu behöver man inte bära mask, och så vidare. Och det är faktiskt väldigt skönt, och jag tror att det är en bra grej, att man inte ändrar reglerna så mycket.

för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *