Tjenare! Idag läser jag upp en artikel om något som är väldigt aktuellt just nu, eftersom han kommer och besöker oss inom några veckor, och det är ingen mindre än jultomten! Han har en intressant historia, och den skiljer sig i olika länder, och jag bestämde mig för att skriva en artikel om detta. Här nedanför kan du läsa en del av artikeln, om du vill få tillgång till hela kan du bli en patron, följ bara länken här under 🙂 Avsnittet finns också som vanligt på Spotify, iTunes och PodBean-appen!
Become a Patron!Artikel
Jultomten är en symbol för julen över hela världen, men traditionerna är olika i olika länder. I den här artikeln ska jag berätta lite generellt om jultomtens historia, och också vad som är unikt med den svenska jultomten!
Historien om jultomten börjar på 300-talet (trehundra-talet) i det som nu är Turkiet. Men på 300-talet bodde det mest greker där, och området var en del av Romarriket. Där, i en stad som hette Myra, bodde en biskop som hette Sankt Nikolaus. Han var en god man som hjälpte barn och fattiga människor. Det sägs till exempel att han räddade tre unga kvinnor från prostitution genom att ge dem pengar. Han kastade ner pengarna genom skorstenen, och där landade de i några strumpor. I vissa länder finns fortfarande en tradition att lägga presenter i strumpor, och det är troligen härifrån den traditionen kommer.
Sankt Nikolaus dog den 6:e (sjätte) december år 343 (tre-hundra-fyrtio-tre). På medeltiden firade man den här dagen i bland annat Nederländerna, där Sankt Nikolaus heter Sinterklaas. Där i Nederländerna på medeltiden var det vanligt att man gav mat och pengar till barn och fattiga. En tradition var att lägga gåvor i skor. Detta är en tradition som fortfarande lever kvar på vissa ställen. Det blev också vanligt att man hade fester där man klädde ut sig och drack alkohol.
På 1500-talet (femton-hundra-talet) ägde reformationen rum, och protestanterna ville inte längre att man dyrkade helgon. De ville alltså inte att man fortsatte med Sankt Nikolaus-festen (eller Sinterklaasfeest, som det heter på holländska). Martin Luther ändrade så att det var Jesusbarnet som kom med gåvor i stället för Sinterklaas. Man ändrade också datumet, från den 6:e (sjätte) december till den 24:e (tjugofjärde) december, alltså julafton.
Holländarna fortsatte dock att fira traditionen med Sinterklaas, och med tiden förändrades den. År 1850, alltså flera hundra år senare, skrev en man som hette Jan Schneckman en bok som påverkade bilden av Sinterklaas. I boken var Sinterklaas en snäll gammal man som red på en flygande häst. Han flög över taken och kastade ner gåvor genom skorstenarna.