SSP #65 – Öva på att prata

  • by

Hej! Idag kommer ett lite längre avsnitt, och det är också speciellt på det sättet att jag har skrivit en artikel, men jag läser inte exakt efter artikeln. Jag berättar vad som står i artikeln, men jag gör det inte strikt ord för ord. Det kan ofta vara lite svårt att förstå någon som läser en text, eftersom skriftspråk är anpassat för läsning, inte för att lyssna på. Så jag hoppas att det här sättet kanske är lite enklare att förstå! Kommentera gärna vad ni tycker! Artikeln handlar om tio metoder för att öva på att prata, och oavsett om du är nybörjare eller avancerad, om du har stor eller liten budget, så finns något för dig!

Become a Patron!

Det svenska språkmötet jag startade i Budapest

Artikel

(Obs! Tänk på att jag inte läser exakt som det står i artikeln!)

Att få öva på att prata innan man har riktigt bra svenska är svårt. Om man försöker prata med någon i vardagen känns det jobbigt om man inte hittar rätt ord och måste tänka. Man vill inte att den andra personen ska behöva vänta. Och det känns minst lika jobbigt om man inte förstår vad den andre säger. Oftast slutar det med att den andre eller man själv byter till engelska ganska fort, och man undrar om man någonsin kommer att bli bra på svenska.

Om man redan har en hög nivå är det inte lika svårt. Men vad gör man innan det? Bra lärare är både dyra och svåra att hitta. SFI är okej men det är många elever på en lärare, och man får inte öva på att prata så mycket. Till och med om man har en svensk partner eller svenska vänner är det svårt att öva med dem. Man kan inte uttrycka sig som vanligt och man förstår ofta inte vad de säger. Man blir lätt frustrerad. Dessutom känns det konstigt att byta till svenska med dem när man har lärt känna dem på ett annat språk.

Men att ha samtal på svenska är superviktigt för din utveckling! Därför har jag gjort en lista med tio olika metoder du kan använda dig av för att öva på att prata. Det finns något för alla nivåer och budgetar, så jag är säker på att du kan hitta något som passar dig!

1. Lärare

Det bästa sättet att få öva på att prata innan man är på en avancerad nivå, det är att ta lektioner med en lärare. Om du vill öva med en lärare, se till att du får så mycket tid som möjligt att prata. Jag brukar ha som mål att mina elever ska prata runt 80% (åttio procent) av tiden.

Det som är bra med en lärare är att de kan anpassa sitt eget tal till din nivå och ge feedback. Tänk på att en lärare inte ska rätta dig hela tiden. När du pratar ska du försöka komma in i ett flow, och då är det inte bra att bli avbruten hela tiden. Samtidigt behöver man få feedback så att man kan bli bättre varje gång. En lärare ska alltså ska rätta det viktigaste, men inte allt!

Det mest effektiva är privatlektioner, så att du faktiskt får prata mycket. Se också till att läraren skriver ner alla nya ord som kommer upp! Ett superbra sätt att förbereda sig för en lektion är att bestämma ett ämne att prata om i förväg, och skriva en liten text om det. Då har du redan lärt dig några nya ord du kan öva på! Att ha en lärare passar alla nivåer, men kanske inte alla budgetar.

2. Språkpartner

Efter lärare är antagligen en språkpartner det bästa sättet att få övning på. Om du hittar en svensk som studerar ditt modersmål, då kan ni hjälpa varandra. Ni kan träffas och prata en timme på svenska och en timme på ditt språk. Ni kan också ha videosamtal, röstsamtal eller skicka röstmeddelanden till varandra. Att skicka röstmeddelanden kan vara bra om du ofta känner mycket press när du ska prata "live".

Du kan hitta språkpartners i din stad via t.ex. Meetup, Facebook-grupper eller Couchsurfing. Du kan också använda appar, som Tandem, HelloTalk och italki. Och när ni pratar, ha regeln att ni inte får använda engelska!

Den här metoden passar alla nivåer, men ju mer avancerad du är, desto lättare blir det att faktiskt ha en konversation. Tänk också på att om du har en låg nivå i svenska måste din språkpartner ha en hög nivå i ditt språk, så att ni inte behöver använda engelska.

..om du vill läsa hela artikeln, inklusive översättningar på ord i fet still, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *