SSP #66 – Deepfakes

  • by

Hallå hallå, kära lyssnare och läsare! Nu är det snart jul, men eftersom jag redan har spelat in ett avsnitt om tomten känner jag att det är helt okej att ha teman som inte alls har med julen att göra. Idag pratar jag om deepfakes. Syntetisk media skapad med hjälp av artificiell intelligens. Ett intressant och även skrämmande ämne. Hoppas ni tycker det är intressant! Jag tror att det är viktigt att vi alla informerar oss om det här, eftersom den här tekniken antagligen kommer att explodera de kommande åren! Kolla den här videon för ett smakprov 😀

Become a Patron!

Okej, då ska jag prata om deepfakes. Och, ja, när internet kom, så..och all information började bli tillgänglig för alla, alltså alla kunde hitta all information på nätet. Då tror jag att många tänkte att det kommer bli mycket lättare att veta vad som är sant och vad som är falskt. Eftersom, ja, om all information finns där, tillgänglig för alla, då blir det lättare att veta vad som är sant, vad som är falskt, men, jag tror att dom flesta av oss har insett att det inte är så enkelt.

Och det har blivit extra tydligt nu med hela fake news-grejen. Och det är faktiskt nästan svårare att veta vad som är sant och vad som är falskt, för att det finns vädligt mycket falsk information och det finns människor som säger att information är falsk och det är fake news och det är fake news, och så vidare. Och det är väldigt svårt att veta hur man ska handskas med det här. Men tyvärr så är det bara början. För den tekniken som kommer nu med deepfakes, det är antagligen en av dom allra största utmaningarna som vi kommer ha dom närmsta åren.

Så, ja, vad är en deepfake? Jag tror att dom flesta av er har hört det här uttrycket förut, men om du inte har hört om deepfakes förut så googla det här direkt, eller kanske gå till YouTube och sök på deepfakes. Det finns många roliga videor, men om man tänker efter lite så förstår man att det är inte bara roliga saker som kan göras med den här tekniken.

Så en deepfake, det är syntetisk media som är genererat av AI, alltså artificiell intelligens. Och det kan vara video, det kan vara ljud, det kan vara bilder. Och det finns såklart många bra sätt att använda det här på, till exempel i filmindustrin. Du kan ta skådespelare som är döda och använda dom i nya filmer, till exempel. Men, ja, det finns också väldigt många stora risker med den här tekniken. Den kan användas för propaganda, den kan påverka våra demokratier.. Och den största grejen som kommer hända dom kommande tio åren, det är att den här tekniken kommer vara tillgänglig för alla.

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *