SSP #69 – Napoleon, kungar och det sista kriget

  • by

Hej! För det här avsnittet har jag gjort lite mer research än vanligtvis, och det handlar om en spännande del av europeisk historia, nämligen napoleonkrigen, med speciellt fokus på händelser i Sverige. Jag har skrivit en artikel, men läser inte exakt efter vad som står i artikeln. Jag uttrycker mig lite friare och använder vanligt talspråk, eftersom det är lättare att förstå när man lyssnar. Hoppas ni gillar avsnittet! Om du vill läsa hela artikeln, klicka på Patreon-länken här nedanför. Det är ett bra sätt att jämföra skriftspråk med talspråk på 🙂

Become a Patron!

Jean Baptiste Bernadotte

Artikel:

Början av 1800-talet. Napoleonkrigen. Det var dåtidens världskrig. Under den här tiden var hela Europa i krig. De flesta länder var emot Napoleon, även Sverige. En av Napoleons viktigaste generaler hette Jean Baptiste Bernadotte. Han kommer att spela en viktig roll för Napoleon men en ännu viktigare roll för Sverige.

Jean Baptiste föddes i staden Pau år 1763. Hans pappa ville att han skulle bli advokat precis som honom. Men när Jean Baptiste var 17 år blev han soldat i stället. Och jobbet som soldat verkade passa honom bra. Han steg i rankerna och när han var 31 år gammal blev han general. Då var Frankrike i kaos eftersom den franska revolutionen hade brutit ut, och landet låg även i krig med flera andra länder. I de här krigen blev Jean Baptiste en av Napoleons viktigaste generaler, och när Napoleon blev kejsare år 1804 blev Jean Baptiste utnämnd till marskalk av Frankrike, en av de finaste titlar man kunde ha.

Kriget går väldigt bra för Napoleon i början och 1805 vinner han slaget vid Austerlitz. Det är ett av krigets viktigste slag där Frankrike besegrar Österrike och Ryssland. Jean Baptiste spelar en viktig roll, och efteråt blir han utnämnd till prins av Ponte Corvo.

Två år senare går Frankrike och Ryssland i allians (i något som liknar Molotov-Ribbentrop-pakten precis innan andra världskriget). Det här fick stora konsekvenser för Sverige. Sverige var allierat med Storbritannien, och Storbritannien var en av Napoleons största fiender. Frankrike hade startat en blockad av Storbritannien som kallades för kontinentalsystemet, där de försökte fåalla länder i Europa att gå med.

Sverige sa nej till kontinentalsystemet, och därför pressade Napoleon Ryssland att invadera Sverige för att tvinga landet att gå med i blockaden. Ryssland gjorde som Napoleon ville, och 1808 startade den ryska invasionen av Finland. Finland var då inte ett eget land, utan hade alltid varit en självklar del av Sverige.

Den svenska armén var relativt stark, bättre tränad och bättre utrustad än ryssarna som invaderade. Sverige var dock inte bara hotat ifrån öst, utan också ifrån väst. En armé som leddes av ingen mindre än Jean Baptiste Bernadotte hotade att invadera Sverige från Danmark. Därför kunde inte Sverige använda hela sin armé för att försvara sig mot den ryska invasionen.

Men det var en annan faktor som blev avgörande, något som resulterade i ett av de största militära fiaskona i svensk historia. Sveriges strategi mot den ryska invasionen var att retirera till en fästning utanför Helsingforssom heter Sveaborg. Sveaborg var en stark fästning, Sveriges dyraste militära projekt någonsin, byggd för att motstå en rysk invasion. Men när ryssarna kom hade de en annan strategi än att anfalla fästningen.

…för hela artikeln tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord i fet stil, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *