SSP #70 – Film

  • by

Tjenare! I det här avsnittet pratar jag om film! Det är som vanligt ganska spontant utan mycket planering för att det ska bli så naturligt som möjligt. Jag pratar om filmer jag gillar, varför jag gillar dem, och om hur min filmsmak har förändrats genom livet. Om du vill stödja podden kan du bli patron, klicka på länken här nedanför:

Become a Patron!

Transkript

(Tänk på att det här är transkriberat tal. Både stavningar och struktur är väldigt informellt. Det skiljer sig från skriftspråk)

Så, jag kommer prata ganska spontant här, om filmer då. Så.. Jag hade en period när jag var tonåring som jag blev lite extra intresserad av film, och då kunde man börja piratkopiera filmer, så jag laddade ner filmer via uTorrent, och, ja, bland annat.

Och jag var medlem på en hemsida som heter filmtipset, och där kunde man få rekommendationer på filmer. Den webbsidan hade en algoritm som, ah, man kunde ge betyg på filmer, från ett till fem, så om man hade sett en bra film, en jättejättebra film, så kunde man ge betyg fem till den filmen och sen så räknade den här hemsidan ut, liksom, ens filmsmak, och så kunde algoritmen ge rekommendationer på filmer då.

Och ja... Den hade också ett forum. Och jag blev väldigt intresserad av konstiga och sjuka filmer, för att jag har alltid varit fascinerad av det mörka och det onda. Så jag hittade trådar på det forumet där folk skrev och tipsade om konstiga och sjuka filmer. Jag tittade bland annat på massa filmer av David Lynch. Jag förstod dom aldrig, men jag tyckte det var fascinerande att se.

Och.. Jag var också väldigt intresserad av skräckfilmer. Jag hade en period där jag och, ja, några vänner, vi brukade träffas på helger, vi var liksom ett kompisgäng, och vi brukade titta på skräckfilmer på helgerna tillsammans, och, ja, så jag har alltid gillat liksom mörka filmer och så.

Och sen, nu för tiden så har jag också börjat uppskatta lite andra saker. Jag tror nu för tiden uppskattar jag mer också karaktärer, jag älskar när karaktärer är realistiska och man känner att man kan förhålla sig till dom, att man förstår dom och så. Så det har jag börjat tycka är mer viktigt nu när jag är vuxen.

Och ja, vilka filmer gillar jag nu? Till exempel så såg jag en film ganska nyligen som heter 1914 (nitton-hundra-sjutton), och den utspelar sig under första världskriget, och jag älskade den för att den var så vacker. Jag älskar när man lägger mycket energi på foto. Kameravinklar och övergångar, såna saker, och..

Och den filmen hade liksom långa långa sekvenser utan att..utan klippning, alltså, vad heter det? Så att man har en..långa scener där dom inte klipper mellan olika, liksom, vinklar och så, så att.. Och det var väldigt väldigt vackra miljöer, och historien var också gripande, och skådespelet var bra och så, så att den tyckte jag var väldigt bra. Ja..

En annan film, eller jag kan säga, en regissör, eller en filmskapare som jag gillar är Hayao Miyazaki, alltså han som gjorde Spirited Away, Howl's Moving Castle, Min Granne Totoro, dom tre filmerna tycker jag är superbra. Dom är också väldigt vackra, och väldigt fantasifulla. Han verkar ha helt galen fantasi den mannen. Jag har sett många filmer av honom, och..

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *