SSP #72 – Min nuvarande studierutin

  • by

Hej hej! I det här väldigt improviserade avsnittet pratar jag om studierutinen jag har just nu för tjeckiska!

Become a Patron!

Transkript

(Obs! Det här är transkriberat talspråk, och innehåller informella stavningar och strukturer!)

Ja, då ska jag prata lite om min studierutin. Och det är ju olika rutin som passar beroende på vilken nivå man är på, så.. Jag fokuserar just nu på tjeckiska, och jag vet inte vad..alltså det är alltid svårt att säga vilken nivå man har i ett språk, men ett sätt att tänka på, det är vilka situationer klarar man och vilka situationer klarar man inte.

Så till exempel, just nu i tjeckiska så..jag kan prata med en person, jag var till exempel..nu senast när jag var nere i Tjeckien över nyår så pratade jag ganska mycket med min flickväns pappa, och han har börjat lära sig hur han ska anpassa sitt tal litegrann, alltså hur han ska göra för att jag ska förstå, för att..

Ja, det är många ord jag fortfarande inte kan, så.. Men jag kan ha en konversation med honom nu, och jag förstår inte allt han säger, men jag förstår tillräckligt för att kunna ha en konversation, och.. Jag brukar också förstå om jag lyssnar på andra som pratar, om jag vet vad dom pratar om, och om jag är lite bekant med det ämnet.

Och jag lyssnar ofta på en podd på tjeckiska som är..in..ja den är till för studenter, men den är inte så lätt att förstå, i början när jag lyssnade var det jättejättesvårt att förstå, men nu kan jag följa med om jag fokuserar. Och jag har börjat läsa Harry Potter på tjeckiska, och, ja jag får slå upp några ord kanske.. Ja, om jag ska förstå 100% (hundra procent), då behöver jag slå upp många ord, men det är det som är grejen, man behöver inte slå upp alla ord för att kunna följa med i vad som händer.

Precis som med den här podden, jag tror att du behöver inte förstå alla ord jag säger för att kunna följa med i vad jag säger, liksom, så.. Ah så jag har börjat läsa Harry Potter på tjeckiska, så.. Så den nivån är jag på nu, så att, jag har..alltså jag förstår den mesta grammatiken. Jag skulle inte kunna säga, liksom, ah okej, vilket kasus är det för alla olika typer av exempel, liksom, jag har inte 100% (hundra procent) koll grammatiken. Men jag har tillräckligt bra koll för att kunna förstå.

Så det jag fokuserar på nu är att få mycket input. För att när man inte längre är nybörjare, då är det allra viktigaste att få mycket input, och det måste vara begriplig input. Alltså input som man förstår. Så när man är på en medelnivå, eller mer avancerad, ah, det viktigaste är att man får lyssna mycket och läsa mycket, alltså att man får mycket input. För det är det enda sättet att verkligen få bra koll på språket.

Så det fokuserar jag på. Jag försöker läsa lite varje dag, jag försöker lyssna lite varje dag. Jag lyssnar på nån podd när jag går till gymmet. Jag.. Och då försöker jag såklart att fokusera på vad dom säger, så att jag kan följa med i vad som händer, och det.. Och jag försöker läsa mycket, så att jag..ja, jag har inte tid att läsa jättemycket, men kanske en halvtimme varje dag i alla fall.

...Intresserad av att läsa hela transkriptet och dessutom få översättningar på orden i fet stil? Klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *