SSP #73 – Rädsla och osäkerhet

Hej och välkommen till ett lite mer personligt avsnitt. Idag pratar jag om min egen rädsla och osäkerhet jag har haft genom livet, och jag vill visa att genom att jobba på sig själv så går det att komma över mycket rädsla och osäkerhet, det går att gå från att inte gilla sig själv till att gilla sig själv, det går att gå från att inte tro på sig själv till att tro på sig själv, och så vidare. Jag hoppas att jag kan bidra till att fler förstår detta, och vågar tro på sig själva mer så att man kan göra det man vill i livet, och bli den personen man vill vara!

Become a Patron!

För det här avsnittet skrev jag ett skript först, men jag säger inte exakt vad som står där, utan bara ungefär. Här är (första delen av) skriptet:

I det här avsnittet ska jag bli väldigt personlig. Jag vill prata om rädsla och osäkerhet, att inte gilla sig själv, osv, och att man kan vända det, att man kan jobba med sig själv och förändra sig själv och sitt liv. Man kan bygga självförtroende, bygga självkänsla, integritet, börja tro på sig själv, komma över rädslor, och skapa det livet man vill ha. Och att det inte är något som bara vissa kan göra, utan att alla kan göra det.

Jag har själv varit väldigt osäker, väldigt rädd, och väldigt feg i mitt liv. Men jag har också lyckats komma över väldigt mycket av det. Nu för tiden när jag berättar för folk att jag brukade vara jätteosäker och blyg när jag var yngre, då tror dom mig ibland inte. För idag är jag väldigt självsäker och social, och jag gillar mig själv, och tror på mig själv. Så jag vet att man kan förändra sig själv och sitt liv. Och inte bara litegrann, utan mycket.

Samtidigt ser jag hur det är så många som går runt och är osäkra och rädda. Som inte tror på sig själva. Som inte vågar göra det dom vill, inte vågar säga vad dom tycker. Som inte gillar sig själva, och som kanske inte vågar tro på att det går att förändra sitt liv och uppnå sina drömmar. Men jag vet ju att det är möjligt för att jag har gjort det, och jag har sett andra göra det.

Så om det är nån som lyssnar som kanske känner igen sig i det jag ska berätta, så hoppas jag att jag kanske kan bidra med lite inspiration om att det alltid är möjligt att komma över rädsla, komma över osäkerhet, och vad du än vill förbättra hos dig själv och i ditt liv så är det möjligt.

Jag har hållt på med självutveckling i hela mitt vuxna liv. Jag började med det för att jag helt enkelt var desperat. Jag var en väldigt osäker och rädd person när jag växte upp. Jag var osäker i sociala situationer, jag tyckte inte om mig själv, jag tyckte inte om mitt utseende, jag tyckte inte att jag hade något intressant att säga, folk lyssnade inte när jag pratade, jag tyckte inte att jag var bra på något användbart, och jag hade ingen aning om hur man blev populär bland tjejer.

När jag gick på gymnasiet till exempel, då vågade jag inte gå med mina klasskompisar till matsalen, helt enkelt för att jag tänkte att dom inte ville vara med mig. Helt utan anledning. Det var inte så alls, jag bara antog det eftersom jag hade så dålig självkänsla, och trodde bara att folk inte ville vara med mig, att jag var helt ointressant. Och att jag aldrig vågade ta sociala initiativ gjorde att jag i princip inte hade några vänner alls i gymnasiet.

Och det var här det började. Jag började tvinga mig själv att göra något åt det här av ren desperation. Jag började fråga mina klasskompisar om jag kunde få följa med när dom gjorde saker efter skolan. Det låter simpelt, men det var extremt svårt för mig då. Och det var så min självutveckling började. Jag blev desperat av att inte ha något socialt liv och tvingade mig själv att göra något. Och det resulterade i att jag faktiskt fick ett lite bättre socialt liv efter ett tag.

…för hela transkriptet tillsammans med övningsfrågor och översättningar på ord och uttryck, klicka här!

4 thoughts on “SSP #73 – Rädsla och osäkerhet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *