Tjenare! Här kommer en artikel om något som är ganska speciellt för Sverige, nämligen Systembolaget! Jag berättar om hur Systembolaget kom till och om Sveriges historia med alkohol. Jag lärde mig ganska mycket själv när jag gjorde research för det här. Hoppas ni gillar avsnittet! Alla avsnitt finns på Spotify, iTunes och PodBean-appen.
Become a Patron!Artikel
I Sverige finns det fler restriktioner på alkohol än i de flesta andra europeiska länder. Bland annat får man inte göra reklam för drycker med mer än 15% alkohol, och 20% av texten i reklam måste vara varningstext.
Något som är ganska känt är Systembolaget, även kallat "systemet", eller "bolaget". Systembolaget är ett bolag som ägs av svenska staten, och det är det enda bolaget som får sälja alkohol i butik. Det är alltså ett statligt monopol. Alla drycker som har 3,5% alkohol eller mer får bara säljas på Systembolaget, och inte i t.ex. mataffärer.
Något som man kan tycka är lite jobbigt är Systembolagets öppettider. Det stänger oftast klockan sex eller sju på vardagar, två eller tre på lördagar, och är helt stängt på söndagar. Man behöver också vara minst 20 år för att handla där, trots att man kan köpa alkohol på krogen när man har fyllt 18.
Så varför finns alla de här restriktionerna? Och hur kom Systembolaget till? Sverige har en lång historia med alkohol och försök med att lägga restriktioner på alkoholhaltiga drycker. Det börjar på 1400-talet (fjorton-hundra-talet), då brännvinet kom till Sverige. Brännvin var egentligen en ingrediens i tillverkning av krut, men snabbt började folk förstå att man kan använda det till något mycket roligare - att supa sig full!
Alla gjorde sin egen sprit. Alla drack - män, kvinnor och barn. Det blev ett stort problem. Den första som försökte göra något åt problemet var Gustaf III, som var kung i Sverige i slutet av 1700-talet (sjutton-hundra-talet). Han ville att staten skulle ta över tillverkningen. Men han lyckades inte, och fick ge upp efter några år.
Med industrialiseringen på 1800-talet (arton-hundra-talet) blev det både lättare och billigare att tillverka brännvin. Folk söp mer och problemet växte. Det var nu som en rörelse började växa fram, en rörelse som var emot alkohol - nykterhetsrörelsen. Det var för det mesta präster och läkare som ville att folk skulle supa mindre, och försökte uppmuntra nykterhet.
Men det blev de så kallade bergsmännen i staden Falun i Dalarna som skapade det första verkliga systemet för att begränsa konsumptionen av alkohol. Bergsmännen var ägare till gruvor. De förlorade mycket pengar på att arbetarna drack så mycket alkohol. Det var många olyckor på arbetsplatserna, och varje gång en arbetare dog i någon gruva var de tvungna att betala pengar till hans fru.
Tack Fredrik . Det här avsnit bli bättre av när du pratade med larare två vector sen. Den här var klar och interesant. System Bolaget i sverige är liknad till systemet i Dubai factist. Förutom man måste ha ett alkoholpass när man bo i Dubai om man vill köpa alcohol.