SSP #76 – Hur man lär sig vokabulär

  • by

Hej hej! Frågan om hur man bäst lär sig vokabulär får jag ganska ofta, och det är något som studenter i språk ofta undrar över. Det finns såklart inget sätt som är bäst för alla, men det finns definitivt bättre och sämre sätt att göra det på. Så här försöker jag ge alla mina tips på hur man bäst lär sig vokabulär!

För dagens avsnitt skrev jag först en artikel, och sen spelade mig själv när jag berättar vad som står i artikeln. Jag läser inte exakt efter vad som står, utan jag försöker göra det lättare för er att lyssna genom att prata på ett sätt som är mer i talspråksstil!

Kommentera gärna vilka sätt du tycker är bra för att lära sig vokabulär på!

Become a Patron!

Artikel - Hur man lär sig vokabulär

De bästa sätten att lära sig vokabulär på varierar beroende på vilket stadie du är i på din resa i språket. Om man är nybörjare behöver man lära sig specifika fraser och lägga stort fokus på de allra mest användbara orden. Men eftersom du läser den här artikeln eller lyssnar på den här podden kan jag anta att du är på minst en medelnivå i språket. Här kommer mina tips för hur man bäst lär sig vokabulär när man har passerat nybörjarnivån.

Först vill jag berätta lite om hur hjärnan fungerar med inlärning. Det finns några viktiga saker att tänka på när man ska lära sig ord:

  • Meningsfullt. Hjärnan är programmerad att spara energi, och därför bara komma ihåg saker som är relevanta för dig. Om du ska komma ihåg något är det därför viktigt att det är meningsfullt och relevant på något sätt.
  • Kontext. Alla ord vi kan är kopplade till olika koncept, känslor, bilder, minnen och andra ord. Det är så hjärnan kommer ihåg saker. När vi vill lära oss något nytt måste det därför finnas saker som hjärnan kan koppla det nya till.
  • Repetition. Om vi ska lära oss något måste vi repetera det.

Dåliga sätt

Först vill jag berätta om varför vissa sätt inte är bra. Det är till exempel vanligt att man skriver listor med ord. Listor är ett jättedåligt sätt att lära sig ord på. Hjärnan behöver kontext för att lära sig. Om man bara ser ett ord i en lista finns ingen kontext, och ofta är det inte heller meningsfullt. Man kan såklart lära sig ändå. Men det är inte effektivt, och man kommer lätt att glömma det.

Något annat som är vanligt är att lära sig ord i kategorier eller på teman. Till exempel färger, djur eller siffror. Det här inte heller effektivt. Om du lär dig "blå" "grön" och "röd" samtidigt är det lätt att blanda ihop orden senare. Och om du lär dig alla siffror i rad är det svårt att komma ihåg en specifik siffra senare. Säg att du behöver säga "tolv". Då måste du börja räkna, 1, 2, 3, .. ända tills du kommer till tolv. Väldigt ineffektivt.

Så vilka bra och effektiva sätt finns det att lära sig vokabulär på? Här kommer några tips!

1. Anteckna - och alltid i kontext

Att anteckna ord gör det mycket lättare att komma ihåg dem. Du kan göra det när du läser en text, när du lyssnar på en podd, när du tittar på en serie, eller när du pratar med någon. Något som är väldigt viktigt att tänka på är att alltid skriva ner ord i kontext.

Hjärnan kommer ihåg ord genom associationer, och om det inte finns något att associera till är det väldigt svårt för oss att komma ihåg ordet. Och ju fler olika typer av associationer, desto bättre. Det kan vara andra ord, känslor, bilder, personer, händelser, idéer, vad som helst.

..för att läsa hela artikeln, klicka här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *